Piparkakkutaikina, perinteinen

Piparkakkutaikina, perinteinen
10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min
  • Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikina maustuu kunnolla.
  • Rasvan valinta vaikuttaa makuun ja siihen onko taikina laktoositon vai ei.
  • Taikina leivotaan seuraavana päivänä pipareiksi jauhoja apuna käyttäen.
noin 60 kpl
2dlsiirappia
2dl(tummaa) sokeria
300gvoita (tai margariinia)
1pspiparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1dl(laktoositonta) kermaa
2-3tlsoodaa
11-12dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
TAI
n.8dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
n.4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja

Valmistusohje

Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.

Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 min paksuudesta riippuen.

VINKKI: Korvaamalla kananmunat mehulla, saat kananmunattoman taikinan.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (28)

Vähän liikaa soodaa, sen maistaa. Muuten helppo taikina kaulita ja paistaa, max. 4-5 min.
Valmistan piparkakut reseptinne mukaan. Tämä mielestäni, aineista päätellen, on makunustyröinhin sopiva. Tässä vaiheessa lähden tekemään taikinaa. Jätän taikinan yöksi maustumaan. Huomenna tulee jouluiset tuoksut ja pääsee maistamaan. Tosin taikinasta maun tietää.
Olivat uunissa vain 5 min ja paloivat... aste oli 200, toisesta pellistä tuli herkullinen ku huomasi ottaa nopeammin pois :)
Helppo leipoa, ei murene. Ja hyvänmakuisia :)
Mureni aivan muruiksi, erittäin hankala työstää. Oli vuorokauden jääkaapissa ennen leivontaa.
Minulla onnistui hyvin ja käytin vielä intiaanisokeria :). Erittäin hyvän makuista, eikä murentunut.
Murenee täysin. En yritä tällä ohjeella toiste.
Todella hyvä taikina tuli ja piparit, nam.
Hyvää taikinana ja muiden mielestä myös pipareina :)
Tein taikinan täällä Turkissa rypälesiirapista. Hyviä tuli, erittäin hyvä resepti.

Pages