Piparit ovat olennainen osa joulun odotusta, ja niiden leipominen kuuluu monen perheen perinteisiin. Niiden tekeminen lasten kanssa on hauskaa yhteistä puuhaa, ja herkulliset piparit täyttävät kodin ihanalla joulun tuoksulla.

Tämä piparitaikina syntyy helposti perinteisistä joulun mausteista, kuten kanelista, inkivääristä ja neilikasta, jotka tuovat taikinaan sen monelle oikean, perinteisen piparin maun. Jos haluat leipoa laktoosittomia pipareita, valitse laktoositon rasva taikinaan. Kananmunattomat piparit onnistuvat korvaamalla kananmunan appelsiinimehulla.

Parhaan maun saat, kun valmistat piparitaikinan jo edellisenä päivänä ja annat sen maustua jääkaapissa yön yli. Leivo piparit seuraavana päivänä jauhoja apuna käyttäen ja nauti joulun tuoksusta, joka täyttää keittiön!

Ainekset noin 60 annosta

2
dl
siirappia
2
dl
(tummaa) sokeria
1
ps
piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
300
g
voita (tai margariinia)
2
kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1
dl
(laktoositonta) kermaa
2-3
tl
soodaa
TAI

Ohje

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.
  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.
  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.
  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.
  5. Kauli piparitaikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle.
  6. Paista piparit 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia piparien paksuudesta riippuen. Vahdi, etteivät piparit pääse palamaan!
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.