Piparkakkutaikina, perinteinen

Piparkakkutaikina, perinteinen

Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikina maustuu kunnolla. Rasvan valinta vaikuttaa makuun ja siihen onko taikina laktoositon vai ei. Taikina leivotaan seuraavana päivänä pipareiksi jauhoja apuna käyttäen.

noin 60 kpl
2dlsiirappia
2dl(tummaa) sokeria
300gvoita (tai margariinia)
1pspiparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1dl(laktoositonta) kermaa
2-3tlsoodaa
11-12dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
TAI
n.8dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
n.4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja

Valmistusohje

Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 min paksuudesta riippuen.

VINKKI: Korvaamalla kananmunat mehulla, saat kananmunattoman taikinan.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (26)

Olivat uunissa vain 5 min ja paloivat... aste oli 200, toisesta pellistä tuli herkullinen ku huomasi ottaa nopeammin pois :)
Helppo leipoa, ei murene. Ja hyvänmakuisia :)
Mureni aivan muruiksi, erittäin hankala työstää. Oli vuorokauden jääkaapissa ennen leivontaa.
Minulla onnistui hyvin ja käytin vielä intiaanisokeria :). Erittäin hyvän makuista, eikä murentunut.
Murenee täysin. En yritä tällä ohjeella toiste.
Todella hyvä taikina tuli ja piparit, nam.
Hyvää taikinana ja muiden mielestä myös pipareina :)
Tein taikinan täällä Turkissa rypälesiirapista. Hyviä tuli, erittäin hyvä resepti.
Paras piparitaikina ikänä. Lisäsin vielä hieman maustepippuria ja toimi hyvin.
Olen käyttänyt reseptiä aiemmin, ja pipareitani on kehuttu. Taikinan makuun saattaa vaikuttaa muihin ohjeisiin nähden siirappi ja tumma sokeri, jota ei muissa piparitaikinaohjeissa ole. En usko, että piparkakkutaikina paremmaksi muuttuu, jos nuo ainekset pois olisivat. Jossain ohjeessa ei ole myöskään aina samoja mausteita mainittu.

Pages