Piparitaikina – Perinteinen ja helppo ohje

Piparkakkutaikina, perinteinen
10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min
  • Piparitaikina syntyy helposti perinteisistä mausteista ja aineksista. 
  •  
  • Kun haluat laktoosittomia pipareita, muista vain valita laktoositon rasva taikinaan. Kananmunattomat piparit puolestaan onnistuvat, kun korvaat piparitaikinassa kananmunat mehulla.
  •  
  • Perinteinen piparitaikina kannattaa tehdä leipomista edellisenä päivänä, jotta taikina maustuu kunnolla. Leivo taikinasta pipareita seuraavana päivänä jauhoja apuna käyttäen.
noin 60 kpl
2dlsiirappia
2dl(tummaa) sokeria
300gvoita (tai margariinia)
1pspiparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1dl(laktoositonta) kermaa
2-3tlsoodaa
11-12dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
TAI
n.8dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
n.4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja

Valmistusohje

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

  5. Kauli piparitaikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle.

  6. Paista piparit 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia piparien paksuudesta riippuen. Vahdi, etteivät piparit pääse palamaan!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (36)

Oikein hyvän makuinen taikina. Lisäsin mausteiden määrää ja laitoin hieman appelsiinin kuorta ja vielä ripauksen sitruunan kuorta. Yöksi jääkaappiin vielä maustumaan ja huomenna leivotaan.
Leivottu tällä ohjeella, eivät murene mutta ei mitään makua eikä makeutta. Maistuvat vain jauhoille. 5min. ehdottomasti liian pitkä aika pitää uunissa. :(
Tuli maukkaita pipareita ja oli helppo leipoa myös lasten kanssa!
Aivan liikaa jauhoja reseptissä, ei yksinkertaisesti toimi. Koko satsi piloilla kun taikina ei pysy edes 8:lla desillä jauhoja koossa.
Voiko tehdä myllyn paras emännän puolikarkeista vehnäjauhoista?
Voi käyttää myös puolikarkeita vehnäjauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hei, Säilyvätkö piparit huoneenlämmössä vai jääkapissa paremmin kun pipareihin tulee kumminkin voita ja kermaa? Ja kuinka kauan piparit säilyvät hyvänä?
Piparit säilyvät kuivassa huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa muutaman viikon. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Vähän liikaa soodaa, sen maistaa. Muuten helppo taikina kaulita ja paistaa, max. 4-5 min.
Valmistan piparkakut reseptinne mukaan. Tämä mielestäni, aineista päätellen, on makunustyröinhin sopiva. Tässä vaiheessa lähden tekemään taikinaa. Jätän taikinan yöksi maustumaan. Huomenna tulee jouluiset tuoksut ja pääsee maistamaan. Tosin taikinasta maun tietää.

Pages