Piparkakkutaikina, munaton

Piparkakkutaikina, munaton

Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta mausteet imeytyvät taikinaan kunnolla. Taikina leivotaan seuraavana päivänä pipareiksi jauhoja apuna käyttäen.

noin 60 kpl
2dlsiirappia
2dl(tummaa) sokeria
250gvoita
1pspiparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
1dlkermaa
2-3tlsoodaa
1dlappelsiinimehua tai viiniä
11-12dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
TAI
n.8dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
n.4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja

Valmistusohje

Sulata siirappi, sokeri ja rasva kattilassa. Lisää siihen jouluiset mausteet ja anna seoksen kiehahtaa ja sen jälkeen maustua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, välillä sekoittaen. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää siihen nesteet, joihin sooda on sekoitettu sekä lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Anna taikinan vetäytyä viileässä seuraavaan päivään. Ota taikina noin tunti ennen leivontaa huoneenlämpöön, jotta saat kaulittua sitä. Leivo haluamiasi pipareita. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helpolla. Ole tarkkana.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (14)

Erittäin hyviä pipareita syntyy kananmunattomasta taikinasta t. Pietu 11 v (nam nam herkkua)
Minkälainen kattila olisi paras siirapin ja mausteiden kiehauttamiseen?
Teräskattila sopii hyvin kiehauttamiseen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Mitäs kerman tilalle kun maidoton?
Kerman tilalla voi käyttää soija-tai kaurapohjaista kerman korvaavaa valmistetta. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Siis aivan mielettömän hyvä taikina tuli!! Ehkä hieman lisäisin mausteita, mutta muuten aivan täydellisiä.
Hyvä resepti! Olisi kiva tietää, onnistuuko gluteiinittomasta jauhoista?
Piparkakkuihin voi käyttää myös gluteenitonta jauhoseosta. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Oli täyteläinen ja hyvä resepti!;)
Kokeiltu munattomana ja gluteenittomana, onnistuivat loistavasti :)

Pages