Pellillinen piirakkaa riittää isolle juhlaporukalle. Voit halutessasi leipoa useampia piirakoita ja paistaa ne kiertoilmauunissa.

Kun käytät Härkistä tai muuta vastaavaa kasvispohjaista raaka-ainetta, kasviskermaa ja vegaanisia juustovaihtoehtoja, saat vegaanisen piirakan.

Käyttämällä salamia, tavallisia kermoja ja juustoa saat perinteisemmän version piirakasta.

 

Ainekset 1 iso uunipellillinen (30 x 40 cm), n. 9 isoa palaa tai 16 pienempää palaa annosta

Pohja:
Täyte:
1
rkl
rypsiöljyä
1
iso punasipuli
250
g
parsakaalia (1 kpl)
250
g
maustamatonta Härkistä tai pekonisuikaleita
2
dl
kaurafraichea tai ranskankermaa
dl
kasvis- tai tavallista kermavalmistetta
n. 1
tl
suolaa
½
dl
basilikaa tai kirveliä hienonnettuna
200
g
minitomaatteja (1 rasia)
n. 50
g
kapriksia (1 dl)
150
g
paistoon sopivaa kasvisrasva- tai Emmental-juustoa
Päälle:
tuoretta basilikaa tai kirveliä

Ohje

  1. Sulata taikina ohjeen mukaan ja kauli se isommaksi, uunipellille sopivaksi siten, että piiraaseen jää reunat. Halutessasi voit kaulia taikinan vielä vähän isommaksi ja leikata taikinapyörällä reunoista taikinanauhoja, jotka voi laittaa lopuksi piirakan päälle koristeeksi. Pistele taikinapohja haarukalla ja esipaista pohja 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 10 min.

  2. Valmista täyte: leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, pilko parsakaali pieniksi nupuiksi ja leikkaa varsiosat ohuiksi viipaleiksi. Paista sipulisuikaleet ja parsakaalin varsiviipaleet öljyssä pannulla nopeasti, ota pois liedeltä, lisää parsakaalinuput, Härkis tai pekonisuikaleet ja kermavalmisteet sekä puolet juustosta raasteena. Mausta suolalla ja kirvelillä tai basilikalla. Levitä tämä seos koko piirakkapohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Puolita minitomaatit. Jaa ne ja kaprikset kauniisti piirakan päälle. Lisää pinnalle loppu juusto raasteena. Asettele halutessasi taikinanauhoista koristeruudukko piirakan päälle.

  4. Jatka piirakan paistamista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 min kauniin väriseksi. Koristele piirakka ennen tarjoilua tuoreella basilikalla tai kirvelillä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Voit tehdä vegaanisen piirakan, johon lisäät toiseen puoleen täytettä pekonia niille ruokailijoille, jotka kaipaavat lihaa eli puolet piirakasta on vegaaninen ja toinen puoli perinteinen lihaisa piirakka.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.