Leivo ristiäisiin tai nimiäisiin juhlittavan nimen sisältävät keksit valmiista pakastetaikinasta. Voit leipoa pikkuleipätaikinan myös itse. 

Koristeluna toimiva nimikointi on tehty kirjainsetillä (esim. Confetti), jolla saa painettua sokerimassaan haluamansa kirjaimet. Kun olet kerran asettanut nimen valmiiksi stanssiin, painat sillä kätevästi reilun määrän koristeita. Kirjainsetti ei ole hintava, mutta todella kätevä.

Nimikoidut keksit sopivat muihinkin juhliin, nimikoinnilla voi painaa muitakin tekstejä, kuten ONNEA, RAKAS, ÄITI, ISI, MUMMU, PAPPA, YO ja nimi jne.

Ainekset n. 20 kpl annosta

POHJA:
Tai Pikkuleipätaikina itse tehden
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
125
g
leivontamargariinia tai voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
Koristelu:
200
g
valkoista sokerimassaa
vähän
pastaväriä, esim. keltaista tai punaista
tai 100 g valmiiksi värjättyä sokerimassaa
sokerikuorrutetta (1 dl tomusokeria + 1½ rkl sitruunamehua)
kirjainmuottisetti
PIKEERI (tomusokerikuorrutus)
1
kananmunan valkuainen
½-1
tl
sitruunamehua
2½-3
dl
tomusokeria

Ohje

Sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

TAI VALMISTA TAIKINA ITSE:

 1. Nosta rasva ja muna huoneenlämpöön ajoissa. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
 2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja jatka vaahdotusta muutama minuutti (lisää 1 rkl jauhoseosta, jos juoksettuu). Sekoita joukkoon jauhoseos. Siirrä taikina noin 20 minuutiksi kylmään.

KEKSIPOHJAT:

 1. Kauli viileä taikina jauhotetulla pöydällä n. 3 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta kuohuviinilasin suulla tai rengasmuotilla noin 5–7 cm:n ympyröitä.
 2. Paista 200 asteisen uunin keskitasosta vähän ylemmällä tasolla 7–10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä.

KORISTELU:

 1. Jaa sokerimassa kahteen osaan ja värjää toinen osa sekoittamalla siihen varovaisesti haluamaasi pastaväriä tai käytä toisena valmiiksi värjättyä sokerimassaa. Muotoile massoista samanmittaiset pötköt ja kierrä ne toistensa ympäri spiraalimaisesti. Taittele koko pötkö kaksin kerroin ja kierrä pötköä jälleen spiraalimaisesti itsensä ympäri. Painele levyksi ja kauli massa tomusokeroidulla alustalla 1–2 mm:n paksuuteen, jolloin syntyy marmorikuviointi. Mitä enemmän kaulit massaa, sitä enemmän värit sekoittuvat. 
 2. Ota keksien kokoiset koristepyörylät sokerimassasta samalla muotilla, jolla otit ympyrät jo aiemmin taikinasta. 
 3. Valitse haluamasi nimen kirjaimet setistä ja aseta ne kiinnityslistaan (stanssiin) valmiiksi. Paina kirjainmuotilla nimi siististi jokaiseen sokerimassaympyrään. 
 4. Valmista sokerivesikuorrute tai käytä kaupan valmista kuorrutetta (tuubi). Kiinnitä sokerimassakoriste jäähtyneen keksin päälle sokerikuorrutteella.

Mikäli kirjainmuotteja ei ole, voi pursottaa nimet pikeerillä ohuena nauhana sokerimassan päälle.
PIKEERI (tomusokerikuorrutus)

 1. Kiinnitä ensin sokerimassakoriste jäähtyneen keksin päälle sokerikuorrutteella.

 2. Valmista pikeeri. Riko ja erottele munasta valkuainen kulhoon. Vatkaa hetki (sähkövatkaimella) ja lisää sitruunamehua ja sen jälkeen tomusokeria. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos on tanakkaa. Mikäli massa on löysää, jatka vatkaamista. Jos valmistat irtonaisia leivinpaperin päälle pursotettavia koristeita, lisää tomusokerin määrää.

 3. Siirrä pikeeri pienisuisella suoralla tyllalla varustettuun pursotinpussiin tai tukevaan muovipussiin, jonka kulmaan leikkaat hyvin pienen reiän. Koristele pinta pursottamalla pikeeristä haluamasi lyhyt nimi tai etunimen alkukirjain. Anna koristelun kovettua.

Resepti:
Arja Laine, kuva: Anni Savela

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.