Lohi-avokado-donburi

Lohi-avokado-donburi
1 t 15 min, josta valmisteluaika 15 min

Länsimaissa oli pitkään vallalla harhaluulo, että japanilainen keittiö olisi kaukaisessa eksoottisuudessaan jotenkin vaikeaa tai monimutkaista. Ei ole. Maa on armoton valmisruokien kuluttaja ja tilojen yleinen ahtaus tarkoittaa sitä, että ruuanlaiton tärkein mantra on ”keep it simple”. Erilaiset donburit, riisikipot, joiden päälle kasaillaan erilaisia täytteitä lihakastikkeista raakoihin kasviksiin ovat helppoa, nopeaa ja herkullista arkiruokaa. 

4:lle
8dlkeitettyä Myllyn Paras Puuroriisiä (kts. ohje alla)
400gnahatonta lohifileetä
4rkloliiviöljyä
½pieni sipuli hienonnettuna
6kananmunaa kevyesti vatkattuna
2rklsakea tai kuivaa sherryä
3rklsoijakastiketta
1avokado hienonnettuna
2rklsitruunamehua
seesaminsiemeniä
2noriarkkia
Keitetty riisi:
4dlMyllyn Paras Puuroriisiä
1tlsuolaa

Valmistusohje

  1. Jaa kädenlämpöiseksi jäähtynyt riisi kulhoihin.

  2. Mittaa kattilaan noin 5 cm vettä ja kuumenna hieman poreilevaksi. Laita kala veteen ja katkaise levyltä lämpö. Anna kypsyä noin 10 minuuttia.

  3. Lämmitä öljy pannulla ja freesaa sipulit lempeällä lämmöllä pehmeiksi (älä ruskista). Sekoita kananmunat ja sake. Laita sekoitus pannulle ja sekoita varovasti, kunnes munat ovat kermaisen pehmeää kokkelia.

  4. Lohko lohifilee annospaloiksi ja mausta soijalla. Sekoita avokado ja sitruunamehu yhteen.

  5. Annostele riisin päälle kokkelia, kalaa ja avokadoa.

  6. Koristele seesaminsiemenillä ja murustetulla norilla.

Keitetty riisi:

  1. Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.

  2. Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.

  3. Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

  4. Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)