Haettu sivustolta 11.12.2024
Länsimaissa oli pitkään vallalla harhaluulo, että japanilainen keittiö olisi kaukaisessa eksoottisuudessaan jotenkin vaikeaa tai monimutkaista. Ei ole. Maa on armoton valmisruokien kuluttaja ja tilojen yleinen ahtaus tarkoittaa sitä, että ruuanlaiton tärkein mantra on ”keep it simple”.
Erilaiset donburit, riisikipot, joiden päälle kasaillaan erilaisia täytteitä lihakastikkeista raakoihin kasviksiin ovat helppoa, nopeaa ja herkullista arkiruokaa.
Ainekset 4:lle annosta
400
g
nahatonta lohifileetä
4
rkl
oliiviöljyä
½
pieni sipuli hienonnettuna
6
kananmunaa kevyesti vatkattuna
2
rkl
sakea tai kuivaa sherryä
3
rkl
soijakastiketta
1
avokado hienonnettuna
2
rkl
sitruunamehua
GoGreen seesaminsiemeniä
2
noriarkkia
Keitetty riisi:
1
tl
suolaa
Ohje
- Jaa kädenlämpöiseksi jäähtynyt riisi kulhoihin.
- Mittaa kattilaan noin 5 cm vettä ja kuumenna hieman poreilevaksi. Laita kala veteen ja katkaise levyltä lämpö. Anna kypsyä noin 10 minuuttia.
- Lämmitä öljy pannulla ja freesaa sipulit lempeällä lämmöllä pehmeiksi (älä ruskista). Sekoita kananmunat ja sake. Laita sekoitus pannulle ja sekoita varovasti, kunnes munat ovat kermaisen pehmeää kokkelia.
- Lohko lohifilee annospaloiksi ja mausta soijalla. Sekoita avokado ja sitruunamehu yhteen.
- Annostele riisin päälle kokkelia, kalaa ja avokadoa.
- Koristele seesaminsiemenillä ja murustetulla norilla.
Keitetty riisi:
- Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.
- Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.
- Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
- Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
Kommentteja ja keskustelua