Lasagne mozzarellalla

Lasagne mozzarellalla
2 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min

Lasagne on italialaisen keittiön yksi tunnetuimmista klassikoista. Tämä pastapaistos koostuu lasagnelevyistä, bolognaise-lihakastikkeesta, valkokastikkeesta ja juustoista. Bolognesekastikeeseen käytetään Italiassa yleisemmin porsaanlihaa, mutta myös sika-nautajauheliha sopii mainiosti.

Lasagnen valmistuksessa voi käyttää erilaisia juustoja, itse asiassa se on myös hyvä ruoka erilaisten jämäjuustojen hyödyntämiseen.

1 iso lasagnevuoallinen n. 8:lle
Bolognaisekastike:
4rklöljyä
2kplsipulia hienonnettuna
3kplvalkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna
palaselleriä kuorittuna ja raastettuna
1-2porkkanaa kuorittuina ja raastettuna
1palsternakka kuorittuna ja raastettuna
2-3pekonisiivua hienoksi leikattuna
400gjauhelihaa
3-4rkltomaattipyrettä
200gtomaattimurskaa
3-4dlvettä
2-3rklpunaviinietikkaa
1tlsuolaa
1rklsokeria
1tlpaprikajauhetta
½tlsavupaprikajauhetta
timjamia maun mukaan
cayannepippuria
mustapippuria
Valkokastike:
1-1,3lmaitoa
2-3dlvettä
100gvoita
100gMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja 1 kg
suolaa
pippuria
1-2valkosipulinkynttä raastettuna
Lönkan lasagne:
1pktMyllyn Paras Lasagnelevyjä 500 g
tai Täysjyvälasagnelevyjä 500 g
bolognaisekastiketta
valkokastiketta
300gparmesaanijuustoa raastettuna
reilusti tuoretta basilikaa
2-3mozzarellajuustopalloa

Valmistusohje

Bolognaisekastike:

  1. Kuumenna öljy kattilassa.

  2. Lisää joukkoon pilkottu sipuli, valkosipuli, selleri, porkkana ja palsternakka. Ruskista juureksia hetki.

  3. Paista jauhelihaan ja pekoniin pannulla kauniin ruskea väri.

  4. Kaada jauheliha ja pekoni juuresten joukkoon ja huuhtele pannu tilkalla vettä. Lisää huuhdeliemi juuresten ja jauhelihan joukkoon.

  5. Lisää tomaattipyre ja -murska sekä vesi, punaviinietikka ja mausteet.

  6. Anna hautua miedolla lämmöllä 1-2 h. Jos haluat kastikkeesta rotevamman, lisää veden sijaan tilkka punaviiniä. 

Valkokastike:

  1. Kuumenna maito ja vesi kattilassa tai mikrossa.

  2. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää joukkoon jauhot.

  3. Kypsennä voi-jauhoseosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 3-4 min ja lisää joukkoon kuuma neste.

  4. Sekoita kastike tasaiseksi, lisää mausteet sekä valkosipuliraaste. Anna kypsyä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Tästäkin kastikkeesta tulee sitä parempi, mitä kauemmin sitä jaksaa kypsentää. Älä kuitenkaan polta valkokastiketta pohjaan. Kastikkeen on parempi olla löysempää, eikä kovin sakeaa.

Kokoa lasagne:

  1. Kokoa kerroksittain uunivuokaan siten että pohjalle ensin bolognesekastiketta, sitten pastalevyjä, valkokastiketta, basilikaa ja parmesaaniraastetta.

  2. Jatka kerroksia vuoan korkeuden mukaan vielä 3-5 kerrosta. Päällimmäiseksi vielä valkokastiketta, jonka päälle mozzarellaviipaleita ja parmesaaniraastetta.

  3. Paista uunissa +175-asteessa noin 35-45min, kunnes lasagne on kauniin kullanruskeaa.

  4. Ota lasagne ulos uunista ja anna tekeytyä ja jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

 

Resepti:
Hans Välimäki, Hansin kotona -ohjelmayhteistyö, Kuva: Akifoto

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)