Lasagne on italialaisen keittiön yksi tunnetuimmista klassikoista. Tämä pastapaistos koostuu lasagnelevyistä, bolognaise-lihakastikkeesta, valkokastikkeesta ja juustoista. Bolognesekastikeeseen käytetään Italiassa yleisemmin porsaanlihaa, mutta myös sika-nautajauheliha sopii mainiosti.

Lasagnen valmistuksessa voi käyttää erilaisia juustoja, itse asiassa se on myös hyvä ruoka erilaisten jämäjuustojen hyödyntämiseen.

Ainekset 1 iso lasagnevuoallinen n. 8:lle annosta

Bolognaisekastike:
4
rkl
öljyä
2
kpl
sipulia hienonnettuna
3
kpl
valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna
pala
selleriä kuorittuna ja raastettuna
1-2
porkkanaa kuorittuina ja raastettuna
1
palsternakka kuorittuna ja raastettuna
2-3
pekonisiivua hienoksi leikattuna
400
g
jauhelihaa
3-4
rkl
tomaattipyrettä
200
g
tomaattimurskaa
3-4
dl
vettä
2-3
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
savupaprikajauhetta
timjamia maun mukaan
cayannepippuria
mustapippuria
Valkokastike:
1-1,3
l
maitoa
2-3
dl
vettä
100
g
voita
suolaa
pippuria
1-2
valkosipulinkynttä raastettuna
Lönkan lasagne:
bolognaisekastiketta
valkokastiketta
300
g
parmesaanijuustoa raastettuna
reilusti tuoretta basilikaa
2-3
mozzarellajuustopalloa

Ohje

Bolognaisekastike:

  1. Kuumenna öljy kattilassa.

  2. Lisää joukkoon pilkottu sipuli, valkosipuli, selleri, porkkana ja palsternakka. Ruskista juureksia hetki.

  3. Paista jauhelihaan ja pekoniin pannulla kauniin ruskea väri.

  4. Kaada jauheliha ja pekoni juuresten joukkoon ja huuhtele pannu tilkalla vettä. Lisää huuhdeliemi juuresten ja jauhelihan joukkoon.

  5. Lisää tomaattipyre ja -murska sekä vesi, punaviinietikka ja mausteet.

  6. Anna hautua miedolla lämmöllä 1-2 h. Jos haluat kastikkeesta rotevamman, lisää veden sijaan tilkka punaviiniä. 

Valkokastike:

  1. Kuumenna maito ja vesi kattilassa tai mikrossa.

  2. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää joukkoon jauhot.

  3. Kypsennä voi-jauhoseosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 3-4 min ja lisää joukkoon kuuma neste.

  4. Sekoita kastike tasaiseksi, lisää mausteet sekä valkosipuliraaste. Anna kypsyä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Tästäkin kastikkeesta tulee sitä parempi, mitä kauemmin sitä jaksaa kypsentää. Älä kuitenkaan polta valkokastiketta pohjaan. Kastikkeen on parempi olla löysempää, eikä kovin sakeaa.

Kokoa lasagne:

  1. Kokoa kerroksittain uunivuokaan siten että pohjalle ensin bolognesekastiketta, sitten pastalevyjä, valkokastiketta, basilikaa ja parmesaaniraastetta.

  2. Jatka kerroksia vuoan korkeuden mukaan vielä 3-5 kerrosta. Päällimmäiseksi vielä valkokastiketta, jonka päälle mozzarellaviipaleita ja parmesaaniraastetta.

  3. Paista uunissa +175-asteessa noin 35-45min, kunnes lasagne on kauniin kullanruskeaa.

  4. Ota lasagne ulos uunista ja anna tekeytyä ja jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

 

Resepti:
Hans Välimäki, Hansin kotona -ohjelmayhteistyö, Kuva: Akifoto

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.