Kaalilaatikko on perinteinen paistosruoka, jonka lisäkkeenä tarjoillaan usein puolukkasurvosta. 

Keräkaali ja ohrasuurimot antavat kaalilaatikolle herkullisen maun.

Kaalin keittoaikaan vaikuttaa se, kuinka alku- tai loppukauden satoa kaali on, varhaiskaali/kesäkaali kypsyy nopeiten.

Jos kaalisuikaleiden joukkoon jää paljon vettä, valuta sitä hieman pois tai käytä vähemmän maitoa.

Ainekset 6-8:lle, 2 n. 1½ litran matalaa uunivuokaa tai 1 iso n. 3 litran uunivuoka annosta

2
dl
rikottuja ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
n.1
kg
keräkaalia
400
g
jauhelihaa
1-2
sipulia
2
tl
suolaa
tl
valkopippuria
2
tl
meiramia
½-1
dl
siirappia
2
munaa
7
dl
maitoa

Ohje

  1. Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Kiehauta yhtä aikaa isossa kattilassa n. 1 l vettä. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, lisää se ja suolaa kiehuvaan veteen. Keitä pehmeäksi, n.15 min.
  2. Paista yhtä aikaa jauheliha ja silputtu sipuli, mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Yhdistä isoon kaalikattilaan valutetut ohrat ja jauhelihaseos. Mausta siirapilla. Sekoita munat ja maito munamaidoksi ja sekoita muiden aineiden joukkoon.
  3. Kaada voideltuihin uunivuokiin, paras tulos syntyy matalissa uunivuoissa. Kypsennä 175–200–asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti.  Kaalilaatikon kanssa maistuu puolukkasurvos tai -hillo.

Kokeile myös näitä reseptejä:

Kaali-porkkanalaatikko

Arkipäivän possu-kaalilaatikko

VINKKI: Jauhelihan tilalla voit käyttää esim. kantarelleja tai muita sieniä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Satu Nyström/A-lehdet

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.