Kaalikääryleet

Kaalikääryleet sienitäytteellä ja perunamuusi

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

Valmisteluaika
1 h
Kokonaisaika
2 h

Perinteiset kaalikääryleet ovat hyviä, mutta sienitäyte tuo ihanaa vaihtelua ajattomaan klassikkoon. Sienitäytteiset kaalikääryleet kruunaa ihana itse tehty perunamuusi. Kaikki kotoilijat nyt keittiöön!

Ainekset 4-5 annosta

1
käärylekaali (myös valko- tai suippokaali käy)
5
dl
kasvislientä
500
g
herkkusieniä
500
g
kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita
3
kpl
sipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
4
rkl
tummaa balsamiviinietikkaa
4
rkl
vähäsuolaista soijaa
200
g
voita
2
rkl
tummaa siirappia
½
rku
timjamia
suolaa ja pippuria myllystä
Perunamuusi:
1
kg
puikulaperunaa
200
g
voita
2
dl
täysmaitoa
½
rku
timjamia
2
tl
suolaa

Ohje

Kaalikääryleet:

  1. Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan. Mausta vesi suolalla ja sokerilla. Poista kaalista kanta ja revi kaalin lehdet varovasti yksitellen erilleen. Jos kaalin lehdet repeilevät, pidä kaalia muutama kymmenen sekuntia kiehuvassa vedessä ja nosta aina pois irrottaaksesi lehdet.

  2. Pilko kaalin pienimmät lehdet ohuiksi suikaleiksi täytettä varten. Keitä irtonaisia kaalin lehtiä muutamassa erässä noin kaksi minuuttia, kunnes lehdet taipuvat hajoamatta. Jäähdytä kylmällä vedellä. Keitä ohra kasvisliemessä kypsäksi. Hienonna sipulit, valkosipulit ja sienet.

  3. Paista sienet ja sipulit pannulla muutamassa erässä. Käytä paistamiseen 150 g voita. Kun sienet ja sipulit on paistettu laita ne vielä kerralla pannulle ja lisää 2 rkl soijaa ja 2 rkl balsamiviinietikkaa sekä mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita seokseen kaalisuikaleet ja ohra.

  4. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja muilla mausteilla. Kääri täyte kaalinlehtiin ja asettele kääryleet uunivuokaan. Kuumenna uuni 200 C asteeseen. Laita pieneen kattilaan 2 rkl soijaa, 2 rkl siirappia, 2 rkl balsamiviinietikkaa ja 50 g voita. Kiehauta tasaiseksi.

  5. Voitele kääryleet seoksella ja laita vuoka uuniin 15 minuutiksi. Tarjoile perunamuusin kera. Voit käyttää myös tattarisuurimoita, jos haluat gluteenittoman version.

Perunamuusi:

  1. Kuori ja pese perunat. Keitä perunat kypsiksi hiljalleen kiehuvassa vedessä. Kiehauta maito kattilassa timjamin kanssa. Sulata voi mikrossa.

  2. Valuta vedet huolellisesti pois perunoista ja anna nesteen haihtua vielä hetki kuumalla hellalla.

  3. Survo perunat siivilän läpi, jos haluat erittäin sileää muusia. Lisää survokseen sula voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito sekä suola ja sekoita sileäksi. Tarkista maku. Ohenna tarvittaessa maidolla.

Resepti:
Ilkka Lääveri, Huono Äiti kirjasta Kokkauksia, kuva Sari Helin

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.