Jouluinen leipä voi olla myös kaurapohjainen, jouluisin maustein maustettu leipä. 

Tee leipätaikinalle ensin löysä juuri, joka saa käydä vaikka yön yli jääkaapissa. mJuuren käyminen tuo leivälle hapokasta makua, joka sopii hyvin yhteen makeiden mausteiden kanssa. 

Kaunis ja hyvältä maistuva pinta leivälle syntyy hunajavedellä, kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla.

Ainekset 2-3 kpl annosta

Juuri:
6
dl
appelsiinimehua
50
g
hiivaa
½
dl
hunajaa
100
g
appelsiinimarmeladia
Taikina:
2
tl
suolaa
2
tl
fenkolia
1
tl
pomeranssinkuorta
1
dl
mantelilastuja
50
g
voisulaa
Pinnalle:
hunajavettä
kaurahiutaleita
mantelilastuja

Ohje

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää hunaja ja marmeladi sekä hiivaleipävehnäjauhot, kauraleseet ja -hiutaleet. Sekoita.

  2. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli.

  3. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet ja rasva. Vaivaa sekaan jauhoja niin, että saat kunnon kimmoisan taikinan. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 6-9 pitkää (n. 30 cm) säiettä ja tee aina kolmesta säikeestä yksi letti. Kierrä letti löysälle kiepille niin, että saat ympyrän mallisen leivän. Tai jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä jokaisesta iso pyöreä limppu (tee pyöritellen kuin pikkupullia).

  4. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Voitele leipien pinnat hunajavedellä, koristele kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

VINKKI! Kokeile myös perinteistä joululimppua

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.