Perinteinen britakakku on valmistettu maukkaasta kakkupohjasta, joka kuorrutetaan makealla marengilla ennen paistamista. Tämä maukkaan kakkupohjan ja rapean marengin yhdistelmä on hyvin herkullinen ja se sopii täydellisesti eri juhlahetkiin.  

Tällä kertaa britakakkuun haluttiin yhdistää ajankohtaan sopivat jouluiset maut. Niinpä kakkupohjaan käytettiin piparkakkumaustetta tuomaan piparkakuista tuttuja makuja – kanelia, neilikkaa ja ikivääriä. Britakakun täytteeksi valikoitui omena-kanelimarmeladi ja makua mukavasti tasapainottava kermavaahto. 

Britakakun voi kuorruttaa halutessaan kermavaahdolla, mutta tällä kertaa päällimmäinen marenkikerros haluttiin pitää rapeana ja sen kaunis pinta näkyvissä. Niinpä kermavaahtoa käytettiin päällä vain osana koristelua. Britakakun pohjan voi paistaa uunipellillä jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja täyttää juuri ennen tarjoilua. 

Ainekset 6 annosta

Pohja
150
g
voita
2
dl
ruokosokeria
5
ison kananmunan keltuaista
dl
maitoa
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
½
tl
suolaa
Marenki
5
ison kananmunan valkuaista
dl
sokeria
(mantelilastuja)
Täyte
4
dl
vispikermaa
(tomusokeria)
n. 250
g
omenahilloa tai -marmeladia
Koristelu
kuivattuja hedelmiä
viikunoita
rosmariinia

Ohje

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri muutamien minuuttien ajan vatkauskulhossa. 
  2. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. Huomioi, ettei keltuaista pääse yhtään valkuaisten joukkoon. Lisää keltuaiset vatkauskulhoon voin ja sokerin joukkoon.
  3. Lämmitä maito huoneenlämpöiseksi. Sekoita erillisessä kulhossa loput kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä vatkauskulhoon ja lisää aina välissä maitoa joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. 
  4. Levitä taikina uunipellille (noin 30 cm x 37 cm) leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. 
  5. Valmista marenki mittaamalla valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon, koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että saat valkuaisista paksun valkoisen vaahdon. Levitä vaahto pohjan päälle ja ripottele halutessasi marengin päälle vielä mantelilastuja. 
  6. Paista kakkupohjaa 150 asteessa noin 40 minuutin ajan, tai kunnes pohja on kypsä. 
  7. Valmista täyte vatkaamalla vispikerma vaahdoksi. Makeuta halutessasi pienellä määrällä tomusokeria. 
  8. Leikkaa torttupohja kahteen osaan. Nosta ensin toinen puolikas tarjoiluastialle. Levitä päälle omenahillo tai -marmeladi ja pursota tai levitä sen päälle kermavaahtoa. Nosta toinen pohjakerros päälle ja koristele kakku esimerkiksi kermapursotuksilla, kuivatuilla hedelmillä, viikunan lohkoilla sekä rosmariinin oksilla. 
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.