Joululeivonnan SM-kisan 2023 nuorten sarjan voiton vei Jenna Saarilahti piparibritalla, jossa perinteinen britapohja leivotaan kekseliäästi Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinan päälle. Mausteisen piparin lisäksi tässä taivaasta kakkuvadille tipahtaneessa britakakussa maistuvat kinuski ja karamellisoitu omena. Nam, mikä herkku!

Ainekset annosta

Pohja
75
g
voita
0,75
dl
sokeria
2
munankeltuaista
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
0,75
dl
maitoa
Marenki
2
munanvalkuaista
1
dl
sokeria
Kinuski
1
dl
kuohukermaa
3
rkl
fariinisokeria
1
tl
voita
Karamellisoidut omenat
3
pientä omenaa
2
rkl
voita
2
rkl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
Täyte
3,5
dl
kuohukermaa
200
g
piparituorejuustoa
1
dl
piparirahkaa
3
rkl
piparimurua
2
tl
sokeria
3
liivatetta

Ohje

Pohja

  1. Kauli 500 g Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa puolikkaan pellin alueelle tai vuokaan (ohueksi).
  2. Vaahdota pehmeä rasva sokerin kanssa. Lisää keltuaiset vatkaten joukkoon.
  3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa.
  4. Levitä valmis taikina piparipohjan päälle.
  5. Valmista marenki. Vatkaa valkuaisia kovalla teholla ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Kun marenki on valmis, levitä se pohjan päälle päällimmäiseksi.
  6. Paista pohjaa 25–35 minuuttia uunin keskitasolla 175 °C asteessa (riippuen uunin tehosta).
  7. Leivo jäljelle jääneestä piparitaikinasta pipareita (nämä käytetään koristeluun ja täytteeseen). Kakkupohjan tultua uunista nosta lämpö 200 °C asteeseen ja paista pipareita noin 7 minuuttia.

Täyte

  1. Keitä aluksi kinuski jäähtymään. Sekoita kattilassa kuohukerma, fariinisokeri ja voi. Anna kinuskin keittyä keskilämmöllä koko ajan sekoitellen noin 10 minuuttia. Kun kinuski on valmis, siirrä se lautaselle jäähtymään.
  2. Karamellisoi seuraavaksi omenat. Kuutioi omenat ja laita ne pannulle voin kanssa. Paista omenoita hetki ja lisää sen jälkeen fariinisokeri sekä kaneli. Omenat ovat valmiita, kun ne ovat pehmenneet hieman. Jätä omenat pannulle odottamaan täyttöä. (Someleipurien 2023 huomio: Karamellisoitujen omenien jäähdyttyä, valuta ylimääräinen neste pois esim. siivilän läpi, jottei se valu hyytyneen täytteen välistä.)
  3. Viimeisenä valmista täyte. Murskaa osa jäähtyneistä pipareista (jätä osa koristelua varten). Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen sokeri, tuorejuusto, rahka ja piparimuru. Kuumenna 0,25 dl vettä kiehuvaksi ja sekoita liivatteet siihen. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon.

Kokoaminen

  1. Leikkaa piparibritapohjasta kaksi pyöreää pohjaa (irtopohjavuoan avulla, halkaisija 16 cm).
  2. Käytä reunakalvoa kokoamisessa apuna, jotta saat tasaiset reunat eikä täyte pursuile yli. Aseta pohja tarjoilualustalle ja levitä sen päälle kinuski sekä haluamasi määrä piparimurua. Levitä sitten täyte pohjan päälle. Lisää täytteen päälle karamellisoidut omenat – asettele ne kakun keskiosaan, ei ihan reunoille. Tämän jälkeen nosta kansi kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi.
  3. Viimeisenä koristellaan kakku. Voit halutessasi käyttää koristelussa ylijäänyttä kermaa. Pipareilla saa myös näyttävän koristelun aikaiseksi. Vain luovuus on rajana!
  4. Ja viimeisenä nauti kakusta! <3
Resepti:
Jenna Saarilahti

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.