Hilla-valkosuklaapiirakka

Hilla-valkosuklaapiirakka
  • Tämä valkosuklaapäällysteinen piirakka on niittänyt mainetta kahdessakin eri kilpailussa.
  • Saimme tämän reseptin alunperin vuonna 2006 Leivontanurkan Isänpäivän kilpailun satona.
  • Vuonna 2012 tämä resepti sijoittui Vuoden Kotikokki -kilpailussa 4. sijalle.
  • "Meidän perheen isänpäiväherkku on jo vuosia ollut hillavalkosuklaapiirakka. Ohje on vanha ja suvussa kulkenut sekä sitä on muunneltu juhlien mukaan. Isänpäivänä se on ollut tässä muodossa yli 30 vuotta."
  • Tässä piirakassa on käytetty täytteenä hillaa. Mikäli sitä ei ole, reseptiin voi kokeilla vaikkapa keitetystä luumusta tehtyä sosetta, katso Arja Elinan vinkki alta.
uunipellillinen
Pohja:
300gmargariinia
dlsokeria
2munaa
3dlMyllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
tai Erikoisvehnäjauhoja
3dlMyllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
1tlsoodaa tai 2 tl leivinjauhetta
Täyte:
7-8dlsokeroituja hilloja (lakkoja)
tlkkermaviiliä tai ½ tlk kermaviiliä ja 1 tlk smetanaa
100gvalkosuklaata sulatettuna
2munaa
dlsokeria
1tlvaniljasokeria
Vaihtoehtoisesti luumutäyte hillan tilalle:
2pskuivattuja luumuja (2x250 g)
3dlvettä
n.2rklsokeria
3rklsitruunamehua
(2-3rklrommia, punssia tms.)

Valmistusohje

Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen. Lisää vaahtoon jauhot varovasti.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa uunissa noin 13 min. Levitä hillat tasaisesti esipaistetulle pohjalle.

Yhdistä kulhossa täytteen muut ainekset ja valuta seos hillojen päälle. Paista vielä noin 15 min.

Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkausta. Koristele sulatetulla valkosuklaalla. Piirakka sopii hyvin pakastettavaksi.

VINKKI: Arja Elina Laineen vinkkinä voit käyttää lakkojen tilalla luumutäytettä. Valmista täyte seuraavasti: Tee luumusose keittämällä luumuja hapahkossa liemessä hetki. Mausta halutessasi lopuksi rommilla tms. Jos teet luumutäytteisen piirakan, voit halutessasi lisätä pohjataikinaan 1 tl kanelia ja ½ tl neilikkaa tai n. 1½ tl valmista piparkakkumaustetta.

Resepti:
Riitta Alaluusua, Sodankylä. MTV3 / Arjan Leivontanurkan Isänpäivä-reseptikilpailun parhaimmistoa vuonna 2006 ja 4. sija Kotikokki-kilpailussa vuonna 2012.

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (6)

Pohjan taikina on aika tönkköä eikä ollenkaan helppoa levitttää leivinpaperille tasaisesti. Pohjan sokerimäärä on myös aika iso, jonka vuoksi pohja on ehkä hieman liian makea, ainakin omaan makuuni. Meidän uunin pellillämme kun kyseisen piirakan valmistaa, ei täytemäärä riitä peittämään hilloja samalla tavoin kuin reseptin kuvassa ja piirakan pintaan jää ikävän näköisiä "laikkuja" joissa on vain vähän täytettä. Lisäksi täytettä valmistaessa sulatettu valkosuklaa meinaa jähmettyä isompiin paakkuihin kun sen kaataa muiden täyteeseeen tulevien ainesten joukkoon. Paiston jälkeen piirakan pinnasta sitten erottuukin erillisiä valkosuklaapaakkuja, mikä ei ole varmastikaan tarkoitus, eikä se näytä kauniilta. Tähän ongelmaan voisi auttaa se, että täyteseosta vatkaa voimakkaasti (vaikka sähkövatkaimella) samaan aikaan kun sulaa valkosuklaata kaataa sen joukkoon. Piirakkaa itsessään maistuu ihan hyvältä, mitenkään esteettisen näköinen se ei kuitenkaan ole. Kiva resepti: sillä saa hyvin käytettyä pakasteeseen lojumaan jääneet hillat.
Pittääkö laittaa siis yhteensä jauhoja 6 dl?
Kyllä jauhoja tulee yhteensä 6 dl. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tuleeko sekä täytteeseen että piirakan päälle salatettua valkosuklaata, ja kuinka paljon jos tulee molempiin?
Täytteeseen tulee 100 g sulatettua valkosuklaata. Koristeluun voi käyttää suklaata haluamansa määrän. Koristelun voi jättää myös tekemättä. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Maistoin ystävättären tekemää piirakkaa ja kieli meni mukana. Tämä nousi heti piirakkalistan kärkeen meidän perheessä!