Turkissa välipalaksi tai aamiaiseksi syötävät gözlemet – ”Turkin calzonet” - ovat ohuita vehnälättyjä, taskuleipiä, joiden sisään on kietaistu vaikuttavat täytteet. Ehkäpä yleisin täyte gözlemeissä on pinaatti-feta-duo, mutta erinomaisilta ne maistuvat myös oheisella lihatäytteellä. Jos et löydä kauppiaaltasi jauhettua lammasta, saman asian ajaa naudanjauheliha.

Ainekset 4:lle annosta

dl
vettä
3
g
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
gözleme-lihatäyte (kts. ohje alla)
voita penslaamiseen
Lihatäyte:
100
g
lampaan- tai naudanjauhelihaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
sipuli hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili hienonnettuna
ripaus paprikajauhetta
3
keskikokoista kypsää perunaa raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
ripaus kuivattua minttua

Ohje

1. Sekoita öljy, muna ja vesi kulhossa. Yhdistä joukkoon jauhot, suola, kuivahiiva ja sokeri. Sekoita taikinaksi. Lisää vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Vaivaa jauhotetulla alustalla muutama minuutti elastiseksi ja sileäksi. Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä ja kohota tunnin.

2. Leikkaa sipuli ja paprika karkeaksi silpuksi. Laita tehosekoittimeen ja lisää kaneli, maustepippuri, chilirouhe chilirouhe, tomaattipyree ja persilja. Surauta tasaiseksi massaksi. Yhdistä jauhelihaan ja mausta suolalla ja sumakilla.

3. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Täräytä taikina alustalle ja vaivaa pari minuuttia. Puolita ja kaulitse noin 4 mm:n paksuiksi kiekoiksi. Nostata liinan alla vartti.

4. Jaa täyte taikinakiekkojen päälle aina reunoille saakka. Nosta uunipellille ja paista kuumassa uunissa 10-14 minuuttia, kunnes pohja ja täyte ovat kypsiä. Nosta pois uunista. Levitä päälle sumakkia ja pinjansiemeniä. Ripottele päälle vaahterasiirappia (jos käytät). Tarjoa kuumana ekstrapersiljan kera.

Resepti:
Resepti: Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.