Haettu sivustolta 12.12.2024
Bulgarialaiseen ja makedonialaiseen aamiaispöytään olennaisesti kuuluva filotaikinaan leivottu zelnik on sukua turkkilaiselle börekille, jossa harvemmin käytetään purjoa. Pekoni tuo makuun tuhtiutta, mutta ei ole välttämätön.
Ainekset 4 annosta
3
rkl
kasvisöljyä
1
iso sipuli hienonnettuna
2
purjoa (valkoiset ja vaaleat vihreät osat) hienonnettuna
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
8
siivua pekonia pilkottuna
200
g
feta-juustoa murusteltuna
1
kourallinen lehtipersiljaa karkeasti pilkottuna
öljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
voisulaa
Ohje
- Tee ensin täyte. Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli, purjo ja pekoni. Paista sipulit ja purjo pehmeiksi lempeällä lämmöllä välillä käännelleen. Sekoita mukaan feta ja persilja.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.
- Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Avaa neljä arkkia filotaikinaa työlaudan päälle limittäin noin 60 cm:n leveydelle ja sivele pinta kevyesti voisulalla.
- Levitä täyte taikinan päälle ohueksi kaistaleeksi ja kääri löysälle rullalle kääretortun tapaan. Liian tiivis paketti repeilee vuokaan asetettaessa.
- Nosta taikinapötkö kakkuvuokaan. Paista uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Anna jäähtyä 10 minuuttia ja kumoa tarjolle.
Resepti:
Resepti: Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
Kommentteja ja keskustelua