Filotaikina on tunnettu kreikkalaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä. Se on esimerkiksi klassikkoresepti baklavan pääraaka-aine.

Myllyn Paras Filotaikina -pakkaus sisältää 12–14 paperinohutta isoa taikinalevyä, joista on kätevää valmistaa syötäviä kuppeja niin makeille kuin suolaisille täytteille.

Ainekset 24 kpl annosta

Taikina:
Voitelu:
150
g
voita
1
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sokeria
Täyte:
1
prk
mascarponejuustoa tai rahkaa (250 g)
1
tlk
vispikermaa (2 dl)
1
tlk
lemon curdia (n. 340 g)
6
dl
mustikoita

Ohje

  1. Sulata filotaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan (noin 2 tuntia).

  2. Sulata voi ja sekoita siihen sokerit. Nosta yksi ohut levy voidellulle leivinpaperiarkille tai silikonialuselle. Voitele filolevyn pinta voisulalla pullasutia käyttäen. Nosta päälle toinen ohut levy ja voitele sekin kauttaaltaan. Toista tämä, kunnes levyjä on päällekkäin 6 kpl (puolet levyistä).

  3. Leikkaa filotaikinalevypinosta 12 kpl noin 12 x 12 cm:n kokoista palaa (iso levy leikataan saksilla 3 x 4). Voitele muffinipellin kolot. Painele taikinapalat kolojen pohjille ja reunoille.

  4. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 10–15 minuuttia. Irrota kupit vähän jäähtyneinä ritilän päälle. Tee lopuista filolevyistä vielä toiset 12 kuppia vastaavalla tavalla.

  5. Täytä kupit sitä mukaa, kun tarjoilet niitä. Säilytä ylimäärä kuppeja seuraavaan kertaan. Vispaa kerma vaahdoksi, lisää mascarponejuusto (tai rahka) ja 1 dl huoneenlämpöisestä sitrustahnasta (lemon curd) ja jatka vispausta tasaiseksi vaahdoksi. Lusikoi filokuppien pohjille 2 tl lemon curdia, sen päälle 1 rkl mustikoita ja 2 rkl vaahtoa. Koristele mustikoilla ja tarjoa heti.

VINKKI: Voit halutessasi täyttää puolet kupeista mustikoilla ja puolet vadelmilla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Filotaikina kuivuu nopeasti, joten pidä taikinalevyjä kostean keittiöliinan alla kunnes olet voidellut ne.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.