Lähi-idän klassikko baklava syntyi, kun assyrialaiset leipoivat 800-luvulla ohuiden taikinakerrosten väliin pähkinärouhetta ja hunajaa. Leivonnaisen nimi on johdettu sanasta balg, joka tarkoittaa lehteä. Resepti päätyi Ateenaan, jolloin herkkuun alettiin käyttää lehtevää phylloa eli filotaikinaa.
Ota filotaikina vuorokautta ennen käyttöä jääkaappiin sulamaan. Leivo taikina jääkaappikylmänä. Silloin filotaikina pysyy paremmin kosteana. Huoneenlämpöisenä taikina kuivuu nopeammin.
Leivottaessa filotaikina ei saa kuivua, voit pitää arkkien päällä kevyesti kostutettua (ei märkää) liinaa tai vähintään pakkauksessa olevaa muovia.
Kirkastettu voi eli *voiöljy on parasta taikinakerrosten penslaukseen. -> Katso *voiöljyn teko-ohje Fetajuustopiirakka-ohjeesta.
Kommentteja ja keskustelua