Nyt ollaan aamiaisklassikoiden kovimmassa ytimessä eli tässäpä Eggs Nenedict: uppomunia, hollandaise-kastiketta, pekonia ja englantilaistyylisiä muffinseja. Ruokalajin alkuperästä liikkuu monenlaista legendaa. Synnyisijaksi mainitaan useimmiten Delmonico's tai Waldorf New Yorkissa ja ajaksi 1800-luvun lopussa. Niin tai näin, ylellisempää, herkullisempaa ja näyttävämpää aamiaista on vaikea keksiä.

 

Ainekset 4 kananmunaa annosta

EGGS BENEDICT:
1
l
vettä
3
rkl
väkiviinaetikkaa
4
siivua laadukasta pekonia, savukassleria tai maalaiskinkkua
2
rkl
voita
100
g
baby-pinaattia
4
brittimuffinsia (kts. ohje alla)
hollandaise-kastiketta (kts. ohje alla)
BRITTIMUFFINIT:
½
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
4
g
kuivahiivaa
1
rkl
voita
2-2½
dl
maitoa huoneenlämmössä
maissijauhoja
HELPPO HOLLANDAISE:
3
keltuaista
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
150
g
voita
Tabascoa

Ohje

  1. Uppomunat: kiehauta vesi, lisää joukkoon etikka ja suola. Riko munat yksitellen kahvikuppiin. Vesi ei saa kiehua valtoimenaan. Pyöräytä kauhalla kattilan vesi liikkeeseen ja tipauta sekaan kananmuna. Kypsennä 3-4 minuuttia. Nosta pois vedestä reikäkauhalla ja valuta.
  2. Paista pekoni rapeaksi pannulla. Ota sivuun ja anna jäähtyä.
  3. Heitä samalle pannulle pari ruokalusikallista voita ja notkistele pinaatit voissa ja pekonin rasvassa pehmeiksi.
  4. Leikkaa muffinsit. Aseta päälle pekoni ja uppomunat. Annostele reilulla kädellä hollandaise-kastiketta. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

BRITTIMUFFINIT

  1. Yhdistä isossa kulhossa jauhot, sokeri, suola ja hiiva. Sekoita voi ja maito yhteen toisessa kulhossa. Yhdistä jauhot ja neste. Sekoita taikinaksi ja lisää tarvittaessa maitoa, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Siirrä taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa noin 10 minuuttia.
  2. Nosta taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja pyörittele niin, että kaikki pinnat saavat öljyä. Peitä kelmulla ja anna nousta lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja muotoile palloiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, penslaa kasvisöljyllä ja ripottele pinnalle maissijauhoja. Nosta taikinapallot pellille, peitä löyhästi kelmulla ja nostata toinen tunti sopivan lämpimässä paikassa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Lämmitä pinnoitetussa paistinpannussa tilkka öljyä lyttää taikinapallot pannulle paistumaan kolme kerrallaan. Paista 5-8 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Käännä ja toista operaatio toiselta puolelta. Älä polta.
  5. Nosta kolme jo pannulla ruskistunutta muffinsia uunipellille ja paista vielä 180-asteisessa 6-7 minuuttia. Paista toinen erä pannulla ja käytä lopuksi uunissa samat 6-7 minuuttia.
  6. Nosta ritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua.

HELPPO HOLLANDAISE

  1. Mittaa keltuaiset, sitruunamehu ja suola sauvasekoittimen mentävään astiaan. Kuumenna voi kattilassa tai mikrossa. Voin tulee siis olla paitsi sulaa, myös kuumaa.
  2. Surauta keltuaiset tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella ja lisää mukaan kuuma voisula reippaalla kaadolla.
  3. Mausta Tabascolla. Maista. Lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua.
Resepti:

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.