Fraisier

Raparperi-mansikka-fraisier

Fraisier on ranskalainen mansikkakakku, joka on ollut viime vuosina kovassa nousussa. Voidaan jo puhua suorastaan muotileivonnaisesta. Ranskassa fraisier liitetään vahvasti loppukevääseen, jolloin ensimmäiset mansikat kypsyvät, mutta Suomessa sen oikea sesonki on luonnollisesti heinäkuussa. Fraisier ei ole kaikista helpoimmasta päästä valmistaa, eikä sitä voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, sillä mansikat vettyvät muuten liikaa. Fraisierin valmistamiseen tarvitset muutamia harvinaisempia työvälineitä, mutta mikäli ne vielä keittiöstäsi puuttuvat, on herkullinen fraisier erinomainen syy tehdä pikku sijoitus leivontavälineisiin. Oheinen resepti on suomalainen versio klassikosta, olen käyttänyt siinä raparperia, jonka keräsin alkukesästä. Pääosaa esittävät kuitenkin luonnollisesti mansikat, ja ne onkin syytä valita erittäin huolellisesti. Vain maukkaimmat ja kauneimmat kelpaavat!

Fraisierin historian selvittäminen ei ole yhtä helppoa kuin yleensä ranskalaisista leivonnaisista lukiessa. Vanhimmat viittaukset löytyvät vuoden 1903 painoksesta August Escoffierin Le Guide Culinairesta. Siinä kuvaillaan Fraise Rêve de Bébé-niminen kakku, joka muistuttaa etäisesti modernia fraisieria. Fraisierin jäljet katoavat tämän jälkeen hetkeksi, kunnes ranskalaisen leipomotaiteen toinen suuri tähti Gaston Lenôtre esitteli sokerinhimoiselle kansalle 60-luvulla Bagatellen, joka muistuttaa jo läheisesti nykypäivän versiota kakusta. Ensimmäinen tunnettu kirjoitettu resepti on Lenôtren kynästä vuodelta 1975. Fraisieria voidaankin pitää ranskalaisena modernina klassikkona, jonka juuret ylettyvät yli 100 vuoden taakse.

Katso Raparperi-mansikka-fraisierin resepti tästä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.