Italialainen tuorepasta-ilta ystäville

Tuorepasta

Kirjoitan tätä blogijuttua ystävänpäivänä 2018. Mielestäni ystävänpäivä voisi olla useammin kuin kerran vuodessa. Riippuu paljolti jokaisesta itsestään, miten haluaa ystäviään kohdella. Yksi tapa on hemmotella ystäviä ruoalla, toinen tapa on puuhailla jotain yhdessä ystävien kanssa, vaikkapa kokata. Tässä kerron ideastani, miten voi järjestää italialaisen illan ystävien kanssa yhdessä kokkaillen.

Italialainen ilta ystäville

Italialaiseen iltaan on mainio idea rakentaa menu itse valmistetun tuorepastan ympärille, sillä tuorepastan teko on mukavaa puuhaa kaikille, joilla on intoa kokeilla itse jotain ihan uutta. Tämä idea sopii niin perheen kesken viikonloppupuuhaksi, ystävien kesken sunnuntaipäivän viettoon tai vaikkapa pariskuntaillallisille.

Italialainen ilta ystäville

Kerron tässä ensin kotitekoisen tuorepastan valmistamisesta ja sen jälkeen olen ideoinut italiaisen menuun, jonka voi toteuttaa ystävien kanssa illanvietossa sellaisenaan tai siitä voi valita mieluisat osat.

Kun tehdään itse pastataikinaa, se on helpointa valmistaa durumvehnäjauhosta, koska durumvehnänjyvistä jauhetussa jauhossa on vähän venyvää sitkoa. Durumvehnäjauho on lisäksi keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho ja durumvehnänjyvät ovat kovempia ja kuultavampia kuin tavalliset vehnänjyvät. Vaikka durumvehnälajike ei kasva Suomessa, durumvehnä ei sovi keliaakikoille.

Myllyn Paras Durum Vehnäjauho

Tuorepastataikina voi valmistaa veteen tai taikinan tekoon voi käyttää nesteen asemasta munia. Kun pastataikina tehdään käyttäen sitovana aineena munia, pastasta syntyy ruokaisaa ja rakenteeltaan kestävää.

Pastataikinan lepääminen helpottaa taikinan käsittelyä. Laita taikina kelmuun, jotta pinta ei kuivu.

Käytä pastan valmistukseen pastakonetta, jos se on käytettävissä, muuten kaaviloi taikina ohueksi levyksi kaulimella.

Pastakone

Valmistamalla pastan itse voit muotoilla pastasta minkä muotoisia kuvioita tahansa.

Pastataikinaan saa vaihtelua lisäämällä siihen esim. yrttejä, pippuria, basilikaa, chiliä tai väriä antavia aineita.

Vihreän pastan teko

Valmistuneen kotipastan voi keittää heti tuoreena tai sen voi kuivattaa.

Keitä pasta nopeasti, muutama minuutti riittää, sillä pasta saa jää napakaksi ”al dente” eli siinä saa olla suutuntuma. Kotitekoinen pasta on hyvää sellaisenaan oliiviöljyn tai voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Tuorepastan tekoon perusresepti:

n. 400 g annos

n. 4½ dl durumvehnäjauhoja
1½–2 dl vettä tai 3–4 munaa
2–3 tl oliivi- tai rypsiöljy
½–1 tl suolaa

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys. Lisää siihen neste, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi.

Alusta kimmoisaa taikinaa noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä peitettynä 30 minuuttia. Pastakoneella muotoiltavan taikinan ei tarvitse levätä ennen jatkokäsittelyä.

Italialainen ilta ystäville

Tuore lasagne- ja cannelonilevyt tai tuorepastalevy täytepastoihin

Kaaviloi pastataikina jauhotetulla pöydällä ohueksi hyvin isoksi pastalevyksi. Voit valmistaa pastalevyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3–4 kertaa ja taita pastalevy kolmin kerroin joka kerralla. Ohenna pastakoneella telojen väliä, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Leikkaa paloista lasagnelevyjä vuokasi kokoon sopivaksi. Tai muotoile levystä ravioleja, tortelliineja ja muita täytettyjä tuorepastoja.

Raviolityynyt, Italialainen ilta ystäville

Tuore nauhapasta

Samalla ohjeella voi valmistaa pastalevystä nauhapastaa eli tagliatellea, leveää pappardellea, kapeaa vermiselliä tai muita haluamiasi muotoja. Anna pastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä noin 15 minuuttia.

Italialainen ilta ystäville

Keitä tuorepastaa paksuudesta riippuen 2–4 minuuttia runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitetty pasta siivilään ja valuta vesi pois. Tarjoa heti kastikkeen ja juustoraasteen kera.

Tässä tuorepastapitoinen menu-ideani:

MENU

tervetulomalja: Prosecco

Antipastot

Prosciutto-artisokkasalaatti

Ciabatta ja Focaccia

---

Primo 1

Raviolit juustotäytteellä

---

Primo 2

Tuorepasta carbonara

---

Secondi & Contorni

Tuorepastalasagne härkis-juureksilla

---

Dolce

Tiramisutorttu marjoilla

-----

Lisäksi italialaisia ruokiin valittuja valko- ja punaviinejä

sekä jälkiruokaviini

& Espresso.

Kun prosecco-maljat on nautittu, voidaan aloitta kokkailu yhdessä. Alkupalaksi kokkaillaan porukalla ensin raikas salaatti. Sellainen on tämä Prosciutto Crudoa eli ilmakuivattua kinkkua ja artisokkaa sisältävä antipastona nautittava salaatti.

Prosciutto-artisokkasalaatti

Prosciutto-artisokkasalaatti

n. 4:lle alkupalaksi

Salaatti:
1 rku makeaa frisee-salaattia tai jääsalaattia
1 rku rucolaa
½ Cantaloupe-meloni
240/390 g artisokan sydämiä
1 rasia kirsikkatomaatteja (n. 250 g)
50 g prosciuttoa
4 viikunaa
1 rku tuoretta basilikaa

Lisäksi:
balsamicoa
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja rucola. Revi ne suupaloiksi lautaselle tai laakealle isolle tarjoiluastialle. Kuutioi meloni ja puolita artisokan sydämet. Lohko kirsikkatomaatit. Levitä nämä salaatin päälle. Revi tai leikkaa prosciutto pienemmiksi siivuiksi ja asettele salaatin päälle. Kuutioi ja viikunat neljään osaan ja ne vielä päälle, korsitele basilikanlehdin.

Maustavat kastikkeet voi kattaa pöytään erikseen tai voit koristella annokset lorauttamalla nauhana hiukan balsamicoa ja öljyä salaatin päälle sekä rouhaisemalla hitusen mustapippuria ja sormisuolaa vielä koko komeuden päälle makua antamaan.

Alkupalavaihe Prosciutto-artisokkasalaatti

Salaatin kanssa sopivat hyvin itse porukalla leivotut leivät Ciabatta ja Focaccia. Niitä varten tilaisuuden järjestäjä voi tehdä juuritaikinat etukäteen valmiiksi, jotta leivät ehtivät valmistua yhdessä kokkailun aikana.

Italialainen sana "Ciabatta" tarkoittaa tohvelia. Ciabattassa saa olla rapea pinta. Jotta se onnistuu, nosta uunin pohjalle kuumalla vedellä täytetty astia tai vähintään sumuta ciabattoja suihkupullon vedellä. Vesihöyry antaa leivälle rapean pinnan. Älä peitä kypsiä ciabattoja, jotta niiden kuori säilyy rapeana. Sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa ciabatta maistuu sellaisenaan salaatin kanssa. Katso Ciabatta-resepti tästä.

Ciabatta

Italian yksi suosituimmista leivistä on Focaccia, siinä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa. Tässä reseptissä Focacciasta on tehty helpolla valmistettava iso leipä isoon uunivuokaan, jolloin taikina on helppo jättää löysähköksi. Näin saadaan mahdollisimman kuohkea leipä. Focaccian pinnalle pirskotellaan maustettua oliiviöljyä ja leivän päälle painetaan oliiveja, sipulia ja tuoreyrttejä. Lisäksi juustoa tai lihaa voisi laittaa päällysteiksi. Katso Focaccia-resepti tästä.

Focaccia

Primo 1 on ensimmäinen väliruoka, joka Italiassa on usein pastatyynyjä tai muuta pastaa. Tähän valitsin Raviolit, joita on mukava kokkailla yhdessä itse rullatusta pastaikinasta. Yhteisen kokkauksen luonteeseen kuuluu, että valmistukseen saa kuulua vaivaa. Täytteitä voi varioida makunsa mukaan, tässä ohjeessa raviolit on täytetty juustotäytteellä. Mainio täyte syntyy myös ricotta-juustosta ja pinaatista. Ravioleja varten pastataikinasta ajetaan pastakoneella, toki taikinaa voi kaaviloida taikinaa kaulimella pöydällä hyvin ohueksi levyksi. Tarkemman ohjeen voit katsoa tästä.

Juustoraviolit

Koska tähän on suunniteltu tuorepastan teko pääteemaksi, myös Primo 2 eli toinen väliruoka on pastaa. Siihen valitsin nauhapastasta valmistettavan Pasta Carbonaran. Valmista annos tuorepastaa tuorepastaohjeen mukaan nauhapastaksi. Jätä pastanauhat kuivumaan ja valmista Carponara.

Keitä sen jälkeen pasta. Varaa kullekin syöjälle noin 100 grammaa tuorepastaa. Ota esiin suuri kattila ja runsaasti vettä, n. ½–-1 litraa yhtä annosta kohti eli neljän hengen annokseen tarvitset vettä 2–4 litraa. Suolaa tarvitaan 1 tl litraa kohti. Pastan keitinveteen ei kannata lisätä öljyä, sillä se estää kastikkeen tarttumista pastaan. Lisää suola ja pasta vasta kiehuvaan veteen ja hämmennä pastaa heti veteen lisäyksen jälkeen varovasti. Pasta on sopivaa, kun se on ”al dente”, siis napakkaa eli juuri ja juuri kypsää. Valuta pasta keittämisen jälkeen nopeasti lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan.

Pasta Carbonarassa käytettävä Pancetta on italialainen pekonin kaltainen lihajaloste, joka on rullattu ja sen jälkeen ilmakuivattu n. 3 kk:n ajan. Pancettaa käytetään leikkeleenä tai lämpimissä ruoissa pekonin tapaan antamaan makua.

Löydät tästä ohjeen Pasta Carbonaraan spagetilla, korvaa ohjeen spagetti itsetehdyllä ja edellä mainitulla ohjeella keitetyllä tuorenauhapastalla eli valmista annos tuorepastaa ohjeen mukaan nauhapastaksi. Jätä pastanauhat kuivumaan ja valmista Carponara. Laita reilu määrä vettä kiehumaan kattilaan. Katso Pasta Carbonaran resepti tästä.  

Pasta Carbonara

Pääruoaksi eli secondiksi valitsin Tuorepastalasagnen härkis-juureksilla. Itse asiassa yleensä Italiassa Secondi on yleensä yksinkertainen pienehkö annos lihaa tai kalaa, jonka kanssa voidaan tarjoilla pyydettäessä myös kasvislisukkeita (contorni). Koska tähän on suunniteltu pastan tekoa, on pääruokakin pastaa. Mutta ei mitä tahansa tavallista tuorepastaa, vaan vihreää tuorepastaa, joka syntyy, kun pastataikinaan lisätään spirulinajauhetta eli kuivattua siniviherlevää. Ruoan voi valmistaa isoksi annokseksi tai siitä voi tehdä pieninä annoksina annosvuokiin. Katso ohje ja niksit ruoalle tästä linkistä

Tuorepastalasagne härkis-juureksilla

Jälkiruoka on Italiassa usein Tiramisu tai marjoja ja jäätelöä. Tähän valitsin tiramisun muunnoksen, jossa misu on tehty tortuksi: Tiramisutorttu marjoilla, katso idea tästä.

Tiramisutorttu marjoilla

Toki voitte valmistaa myös perinteisen tiramisun, jonka aitoja ohjeita löydät italialaisilta verkkosivuilta. Jälkiruoan kanssa sopii hyvin makeahko italialainen jälkiruokaviini. Sen jälkeen nautitaan usein kahvi, yleensä espresso.

Tiramisu

Herkullisia kokkaushetkiä!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.