Tagliatelle Alfredo

Tagliatelle Alfredo

Pastan, voin ja juuston liitto on tunnettu Italiassa luultavasti yhtä kauan kuin raaka-aineet ovat olleet olemassa. Ensimmäinen kirjallinen ainekset yhdistävä resepti on peräisin 1400-luvulta, mutta ensimmäisten pasta-voi-juusto-yhdistelmien historia on varmasti paljon pidempi. 
Voin käyttö ruuanlaitossa yleistyi Italian keskiluokan parissa vasta 1500-1600-luvuilla, joten kansan keskuudessa pastaa voi-juustokastikkeella on yleisemmin syöty vasta noin 500 vuotta. Nykyään pasta al burro e formaggio (pastaa voilla ja juustolla) tai lyhyemmin pasta al burro (pastaa voikastikkeella, joka käytännössä aina sisältää myös juustoa) on vakioruokia niin kodeissa, osterioissa, trattorioissa kuin hienommissakin ravintoloissa.

Tunnetuin italialainen pastaa ja voikastiketta yhdistelevä ruokalaji on reseptin kehittäneen, roomalaisen ravintoloitsijan Alfredo di Lelion nimeä kantava Fettuccine Alfredo. Alkuperäinen resepti on peräisin 1910-luvulta, jolloin perimätiedon mukaan di Lelio valmisti ensimmäisen Fettuccine Alfredon vahvistavaksi ruuaksi juuri lapsen synnyttäneelle vaimolleen.

Fettuccine Alfredo koostuu kolmesta varsinaisesta raaka-aineesta ja pastan keitinvedestä. Ruoka valmistuu alle vartissa ja on yhtä helppoa valmistaa kuin pastan keittäminen. Fettuccine on roomalainen nauhapasta-vastine Bolognasta kotoisin olevalle tagliatellelle, joten ruokalajin voi hyvin valmistaa myös fettuccinen sijaan tagliatellesta. Italiassa pastakastikkeisiin ei yleensä käytetä kermaa, pehmeä kermainen koostumus saadaan lisäämällä kastikkeisiin tärkkelyspitoista pastan keitinvettä.

 

Tagliatelle Alfredo, 4 annosta

300-400 g Myllyn Paras Suora Tagliatelle pastaa
120 g voita
120 g parmesanjuustoa
pastan keitinvettä

Laita voipala 5-10 minuutiksi pakastimeen. Kylmää ja kovaa voita on helpompi raastaa. Raastettu voi sulaa nopeammin ja tasaisemmin kuin paloiteltu voi.

Mittaa kattilaan reilusti vettä ja laita levy päälle. 

Raasta voi karkealla raastimella ja kippaa raaste kuumuutta kestävään kulhoon.
Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi ja lisää kulhoon. Hienoksi raastettu parmesaani sulaa nopeammin ja paakkuuntumatta. 
Nuori, eli vähemmän aikaa kypsytetty Parmesan-juusto (16 kk) on miedompaa ja makeampaa kuin pidempään kypsytetty, joten kastikkeen makua voi säätää valitsemalla juuston oman maun mukaisesti.

Lisää kiehuvaan veteen reilusti suolaa ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti. 
Nostele keitetty pasta esimerkiksi spagettikauhalla tai pihdeillä kattilasta suoraan kulhoon voin ja parmesaanin päälle. Lisää kulhoon 1,2 dl kiehuvaa pastan keitinvettä ja sekoita kääntelemällä pastaa kulhossa. Sekoita, kunnes voi ja juusto sulavat ja muodostavat emulsion, joka tarttuu herkullisesti kiinni pastaan. Lisää pastaan pari roiskaisua kuumaa keitinvettä, jos seos tuntuu jäävän kuivaksi. 

Peitä kulho kannella ja tarjoile heti. Pasta Alfredo jäähtyy nopeasti, joten pöytään kannattaa kattaa esilämmitetyt lautaset. Esilämmittäminen hoituu esimerkiksi 40-50 asteisessa uunissa.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.