Calabrialainen peperoncino lisää poltetta pastakastikkeisiin

Peperoncino

Marras- ja joulukuu ovat Suomessa vuoden pimeimmät kuukaudet. Päivä on lyhimmillään, pohjoisessa päivä ei valkene lainkaan ja eteläisessäkin Suomessa valoisaa aikaa on vain 6-8 tuntia vuorokaudessa. Varsinainen kaamos vallitsee vain napapiirin yläpuolella, mutta kaamosaika-termiä käytetään koko Suomessa. Valon puute ja ulkona vallitseva hämärä harmaus saa ihmisissä aikaan väsymystä ja jaksamattomuuden tunnetta. Kaamosaika vaikuttaa myös ruokavalioon. Joidenkin tutkimusten mukaan tähän vuoden aikaan suomalaisten tekee mieli syödä paljon hiilihydraatteja, ylirasvaisia ruokia ja liikaa makeita herkkuja. Väsymykseen auttaisi kuitenkin paremmin terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää sopivasti hiilihydraatteja, proteiinia, kuituja ja vitamiineja. Omalla listallani ovat mukana vielä adjektiivit makua ja poltetta.

Aivan Italian saappaankärjessä, välkehtivän Välimeren ympäröimänä sijaitsee vuoristoinen ja paahteinen Calabrian hallinnollinen alue, jossa kaamosväsymyksestä on tuskin kuultukaan. Iso osa italialaisesta oliiviöljystä ja porcini-herkkusienistä tulee Calabriasta. Suomalaisittain alueen kuuluisimpia tuotteita ovat varmaankin casiocavallo-juusto, sopressata-salami ja nduja-makkaratahna. Oliivien ja herkkusienien lisäksi merkittäviä paikallisia viljelykasveja ovat sitruuna, munakoiso, punasipuli ja erityisen hyvin kaamoksen karkoitukseen soveltuva italialainen peperoncino-chili. Yhdistämällä peperoncinon lempeä polte sopivaan määrään hiilihydraatteja, kuituja ja italialaisen keittiön täyteläisiä makuja, ei räntäsade tunnu enää niin pahalta ja taistelu kaamosväsymystä vastaan on ainakin väliaikaisesti voitettu.

Kevyt ja maukas, makureseptoreja sopivasti poltteleva calabrialainen tomaattikastike (sugo di pomodoro alla Calabria) koostuu yksinkertaisista raaka-aineista ja on nopea valmistaa. Tomaattikastiketta syödään keitetyn pastan kera sellaisenaan tai käytetään muiden pastakastikkeiden ja ruokalajien pohjana. Monikäyttöistä kastikepohjaa voi kätevästi tehdä kerralla enemmän, sillä kastike säilyy jääkaapissa useamman päivän ajan. Tomaattikastiketta voi myös pakastaa. Tällöin se kannattaa jakaa valmiisiin annoskokoihin ennen pakastamista. Pakastettua kastikepohjaa on kätevä lisätä esimerkiksi tomaatti- tai kasvissosekeittoihin.

Calabrian peperoncinoa voi olla hankala löytää kaupoista, mutta italialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä sitä on saatavilla. Peperoncinoa myydään yleensä kuivattuna tai oliiviöljyyn säilöttynä, molemmat vaihtoehdot sopivat tämän tomaattikastikkeen mausteeksi. Italialainen peperoncino on Etelä-Amerikan chilien jälkeläinen, joten hätätapauksessa italialaisen chilin voi korvata jollain muulla hedelmäisellä keskivahvalla chilillä.

Calabrialainen tomaattikastike – Sugo di pomodore alla Calabrese

600 g kypsiä tai 400 g säilöttyjä kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 pieni punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tuore tai kuivattu peperoncino-chili tai noin 2/3 tl kuivattuja peperoncino-chilihiutaleita
3 rkl oliiviöljyä
4 basilikan lehteä
Suolaa

Jos käytät tuoreita tomaatteja, leikkaa tomaatit neljään lohkoon. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada tölkin sisältö kulhoon ja murskaa tomaatit haarukalla. Maukkaat tomaatit ovat tämän kastikkeen tärkein elementti, joten kannattaa kiinnittää huomiota tomaattisäilykkeen laatuun. Paras tulos syntyy italialaisista San Marzano-tomaateista.

Silppua punasipuli ja valkosipulin kynnet.
Silppua myös chili.

Leikkaa basilikasta kapeita nauhoja rullaamalla lehdet ja leikkaamalla rullat kuin leikkaisit paloja kääretortusta.

Lämmitä oliiviöljy kasarissa.
Lisää punasipulisilppu kasariin ja anna sipulin pehmetä kevyellä lämmöllä noin 4-5 minuuttia.
Sekoita mukaan valkosipulisilppu, jos käytät kuivattua chiliä tai hiutaleita, lisää myös ne pannulle tässä vaiheessa. 
2-3 minuutin kuluttua nosta lämpöä, lisää tomaatit ja mahdollinen tuore chili.
Sekoita ja anna kastikkeen kiehua kevyesti, kunnes kastike sakenee, noin 15-20 minuuttia. Tuoreista tomaateista tehty kastike vaatii yleensä pidemmän kiehutteluajan kuin säilyketomaateista valmistettu kastike.
Lisää kastikkeeseen lopuksi silputtu basilika ja mausta kastike suolalla.

Sekoita kastike keitetyn Myllyn Paras Täysjyväfusilli-pastan joukkoon ja tarjoa raastetun parmesaanin kera.

Jos kaipaat ruokaisampaa versiota, kokeile:

200-300 g italialaista makkaraa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
300 g valmista calabrialaista tomaattikastiketta
1 dl punaviiniä
1 dl kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
Kuivattua oreganoa
Suolaa ja mustapippuria

Lämmitä oliiviöljy isossa kasarissa.
Silppua sipuli ja kuullota se pannulla pehmeäksi, noin 5 minuuttia.
Leikkaa makkara paloiksi ja lisää se silputun valkosipulin kera pannulle.
Paista, kunnes makkarat alkavat ruskistua.
Lisää viini kuumalle pannulle ja keittele 2-3 minuuttia, kunnes viinistä on vain osa jäljellä.
Sekoita mukaan tomaattikastike ja kanaliemi, anna kastikkeen kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. 

Tarjoa kastike keitetyn Myllyn Paras-pastan ja raastetun Pecorino-juuston kera.

 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.