Pastafrittata pinaatilla, ricottalla ja nduja-salamilla

Pastafrittata pinaatilla, ricottalla ja nduja-salamilla

Frittata on italialainen versio munakkaasta. Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan frittatan oletetaan olevan italialaistunut versio espanjalaisesta munakkaasta. Espanjaan munakkaan tiedetään tulleen Persian suunnasta ja Espanjasta sen oletetaan kiepsahtaneen Italiaan Afrikan pohjoisosien kautta. Munakastuntemus matkasi Espanjasta ja Italiasta kohti pohjoista, saavuttaen lopulta Pariisin keittiöt. Ranskalaisten käsittelyssä munakas sai vähitellen aimo annoksen hienostuneisuutta ja syntyi maailman kuuluisin munakas, omeletti. Toisten teorioiden mukaan erilaisilla munakkailla ei ole mitään varsinaista esi-isää vaan erilaisia munakasversioita on hyvinkin voinut syntyä samoihin aikoihin eripuolilla maailmaa.

Italiaksi sanotaan  "Hai fatto una frittata." joka kääntyy suomeksi "Saitpa aikaan sekamelskan." Frittatan tarkoittaessa tässä yhteydessä siis sekamelskaa. Termi kuvaa hyvin sitä filosofiaa miten italialainen frittata valmistetaan. Otetaan vähän sitä sun tätä, yhdistetään kananmuniin ja paistetaan munakkaaksi. Frittata on todellinen hävikistä herkuksi-ruoka, sillä on yleistä valmistaa frittata yhdistelemällä aikaisemmilta aterioilta ylijääneitä tähteitä. Esimerkiksi edellisillan pasta on helppo pyöräyttää seuraavana päivänä frittataksi.
Italialaisille frittata on myös retki- ja rantaevästä. Frittatan voi valmistaa edellisenä päivänä, leikata paloiksi, pakata valmiiksi  ja napata mukaan jääkaapista, kun on aika lähteä. 

Ainekset

1 pss (350 g) Myllyn Paras Raketti Spagetti
6 kananmunaa
200 g ricottaa
1 pss babypinaattia
30-40 g nduja-salamitahnaa
25 g parmesaania raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Vinkki:

Aineksista valmistuu iso frittata, jonka paistamiseen tarvitaan halkaisijaltaan vähintään 28 cm paistinpannu. Frittataa voi pienentää vähentämällä rakettispagetin ja kananmunien määrää. Keskikokoiseen, noin 24 cm paistinpannuun riittää 250 g pastaa ja 4 kananmunaa. Frittata on helpoin valmistaa tarttumattomaksi käsitellyllä paistinpannulla.

Valmistusohje

Keitä rakettispagetti pakkauksen ohjeen mukaisesti ja valuta siivilässä. Spagetin voi jäähdyttää kylmällä vedellä, ravistele ylimääräinen vesi pois.

Riko kananmunat isoon kulhoon, lisää mukaan raastettu parmesaani, pieni hyppysellinen suolaa ja pari rouhaisua mustapippuria. Vispaa ainekset yhtenäiseksi vispilällä tai haarukalla ja kääntele jäähtynyt spagetti kulhossa olevaan seokseen.
Kuumenna pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Säädä levy suunnilleen keskilämmölle, pannun tulisi olla sen verran kuuma, että öljy alkaa sihistä.
Kaada puolet muna-pastaseoksesta pannulle, tasoita kevyesti. Levitä babypinaatit pastan päälle. Lusikoi ricottaa pinaattien päälle ja pudottele sinne tänne pieniä nduja-nokareita.
Levitä päälimmäiseksi jäljellä oleva muna-pastaseos ja anna frittatan paistua noin 10 minuuttia. Tarkista pannua vasten olevan puolen tilanne nostamalla frittataa lastan avulla. Frittata on valmis käännettäväksi, kun paistuva puoli on täysin hyytynyt ja muuttumassa kullanruskeaksi.

Ennen kääntämistä tarkista varovasti lastalla, että frittata irtoaa pannusta. Anna frittatan paistua vielä pari minuuttia, jos se tuntuu olevan jostain kohdasta kiinni pannussa.

Aseta frittatan kokoinen lautanen ylösalaisin pannulle. Ota paistinpannun kahvasta hyvä ote ja aseta toinen kämmen lautasta vasten. Pyöräytä yhdellä liikkeellä paistinpannu ympäri niin, että lautanen jää lepäämään kämmenellesi. Liikkeen myötä frittatan pitäisi irrota pannusta ja jäädä lautaselle. Nosta paistinpannu pois ja palauta se takaisin liedelle. Paistinpannu on kuuma ja sillä voi olla vielä irtonaista öljyä, joten lautasta pitävä käsi kannattaa suojata ennen kääntöliikettä.
Liu'uta frittata takaisin paistinpannulle niin, että paistettu puoli jää yläpuoleksi. Jatka paistamista, kunnes frittatan toinenkinpuoli on täysin hyytynyt ja muuttumassa kullanruskeaksi.

Frittatan voi tarjoilla kuumana tai sen voi antaa jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.