Lasagnesipsit, salsa verde ja pico de gallo

Lasagnesipsit ja salsa

Keitetyistä lasagnelevyistä valmistuu näppärästi illan yllättäjät, eli itsetehdyt italialaiset sipsit. Lasagnesipsit on helppo kuorruttaa ja maustaa haluamallaan tavalla. Dipeiksi sipsien keralle sopii pari erilaista, itsetehtyä raikasta salsaa.

Italialaishenkiseksi maustekuorrutteeksi lasagnesipseille toimii korppujauhoista, raastetusta parmesaanista ja kuivatuista mausteista tehty seos. Kuorrute lisätään sipseille vasta paistamisen jälkeen, joten maustamalla ja koemaistamalla ensin vain yhden sipsin, voi mausteseoksen voimakkuutta  hienosäätää.

Lasagnesipsit

Myllyn Paras Lasagnelevyjä
2-3 rkl esim. rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä

Kuorrute lasagnesipseille

Myllyn Paras Korppujauhoja
Hienoksi raastettua parmesaania
Kuivattua oreganoa
Kuivattua basilikaa
Kuivattua chiliä
Valkosipulijauhetta
Suolaa

Keitä haluamasi määrä lasagnelevyjä reilussa määrässä suolatonta vettä. Älä jätä al denteksi vaan keitä pehmeäksi asti. Yhdestä levystä tulee 5 lasagnesipsiä. 

Valuta ja huuhtele valmiit lasagnelevyt viileällä vedellä. Irrota toisiinsa takertuneet levyt toisistaan ja levitä levyt kuivumaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Levitä lasagnelevyt leikkuulaudalle ja sivele ne öljyllä. Leikkaa jokainen levy viiteen pienempään suorakaiteeseen.
Asettele pastapalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille niin, että palat  eivät osu toisiinsa.
Paista pelti kerrallaan uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Tarkkaile tilannetta, jotta sipsien reunat eivät kärähdä.
Lasagnesipsit ovat valmiit, kun ne ovat ottaneet vähän väriä ja rapeutuneet.

Valmista odotellessasi lasagnelastujen kuorrute sekoittamalla korppujauhot, parmesaaniraaste, mausteet ja suola.

Kuorruta uunikuumat lasagnesipsit ripottelemalla mausteseosta sipsien molemmille puolille. Nosta kuorrutetut sipsit jäähtymään esimerkiksi puisen tarjottimen päälle. Säilytä sipsejä ilmatiiviissä rasiassa.

Italialainen salsa verde

Alunperin Lähi-Idästä kotoisin oleva yrttipohjainen vihreä salsa kulkeutui Italiaan antiikin Rooman legioonalaisten mukana. Italialaisen salsa verden peruselementit ovat tuore persilja, anjovis/sardiini, kaprikset, valkosipuli ja oliiviöljy. 

1 prk (90/120 g) sardiineja oliiviöljyssä
2 rkl kapriksia suolaliemessä
1 keitetty kananmuna
2 valkosipulinkynttä
ruukku tuoretta persiljaa
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
70 ml laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä

Keitä kananmuna kovaksi, 10 minuuttia.
Laita kaprikset likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi, jotta ylimääräinen suola poistuu.
Valuta sardiineista öljy.
Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet.
Käytä persiljasta lehdet ja varsien pehmeä osa.

Laita muut ainekset paitsi oliiviöljy blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja ainekset pyreeksi. Lisää oliiviöljy ja sekoita vielä lyhyesti.
Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
Italialainen salsa verde on parhaimmillaan vastavalmistettuna, mutta säilyy ilmatiiviissä astiassa pari päivää jääkaapissa.

Meksikolainen salsa, Pico de Gallo

Tuoreista raaka-aineista valmistettu meksikolainen perinteinen tomaattinen tuoresalsa Pico de Gallo on maukas ja vain kevyesti tulinen dippi lasagnelastuille. Salsasta saa helposti tulisemman version lisäämällä jalapenon määrää.

3 keskikokoista kiinteää tomaattia
puolikas sipuli
1 tuore jalapeno
nippu tuoreita korianterinlehtiä silputtuna
1 rkl limestä puristettua mehua
sormisuolaa

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Laita tomaattikuutiot lävikköön ja sekoita mukaan 1 tl sormisuolaa. Anna tomaattien hikoilla 30 minuuttia. Tomaateista valunutta nestettä ei käytetä tähän salsaan.

Halkaise sipuli pituussuunnassa ja leikkaa toinen sipulin puolikkaista seitinohuiksi pituussuuntaisiksi suikaleiksi.

Halkaise jalapeno, poista siemenet ja leikkaa silpuksi.

Sekoita kulhossa tomaatit, sipuli ja jalapeno. Lisää limemehu ja korianterisilppu, sekoita hyvin. Maista ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa. Sulje kannella ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Tuore pico de gallo säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa muutaman päivän ajan.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.