Vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilaiset kesärullat
  • Tämä on Suomesta saataviin raaka-aineisiin mukailtu ja testattu ohje.
  • Aineissa vaihtoehtoinen toinen tuote löytyy yleensä paremmin Suomen ruokakaupoista, ensimmäiset taas helpoiten Suomesta isoissa kaupungeissa olevista ”Aasian marketeista”.
  • Vietnamilainen sipuli on usein makeahkoa salottisipulia tai kevätsipuli varsineen.
  • Vietnamilaisessa ruoanlaitossa ei juuri käytetä suolaa, sen sijaan erilaisia aromaattisia hapan-makeakastikkeita ja sokeria.
  • Vietnamilainen minttu ei ole ohutlehtistä ruukku-minttua, vaan paksumpivartista minttua, jota voi löytää marketeista rasioihin pakattuna.
  • Vietnamissa paistetaan kesärullat yleisimmin kuumassa auringonkukkaöljyssä paistokasarissa ja Suomessa voi käyttää hyvin myös pannulla rypsiöljyä, uppopaistoa isossa padassa ei tarvita.
  • Tässä vaihtoehtona kuumassa kasviöljyssä paistettaville kesärullille on vaihtoehto tehdä fuusioruokaa, eli tehdä kesärullatäyte ja laittaa se ohuen lehtitaikinan sisään ja paistaa uunissa suomalais-vietnamilaisiksi pasteijoiksi.
n. 10 rullaa
Munakas:
3munaa
2tlkasviöljyä
Muu täyte:
2-3salottisipulia tai kesäsipulia varsineen
palatuoretta inkivääriä (n. 2-3 cm)
1punainen chilipalko (n. 10 cm)
1porkkana
100gtuoretta paksoi-salaattia tai kiinankaalia tai "Cosmopolitan"-salaattia
1dltuoretta vietnamilaista minttua (mietoa)
1dlmung-pavun ituja
(50gkuivattua Fungus-sientä liotettuna (tai siitakesientä))
2rklosterikastiketta
2rklmakeaa soijakastiketta
Kuori:
8kplohutta isoa pyöreää riisipaperia (halkaisija n. 22 cm)
TAI
1pktMyllyn Paras Lehtitaikinalevyjä (500 g)
Paistamiseen pannulla (kun rullat tehdään riisipapereihin):
3-4dlkasviöljyä (auringonkukka- tai rypsiöljy)
Itse tehtävä tuoretomaattikastike (tai tämän tilalle valmis makea chilikastike):
4tomaattia
n.4valkosipulinkynttä
2rklmakeaa chilikastiketta
2rklketsuppia
1rklchicken stock -jauhetta, kanaliemijauhetta tai -fondia
2rklsokeria
1dlvettä

Valmistusohje

Paista munat öljyssä pannulla molemmin puolin. Anna jäähtyä ja leikkaa pitkiksi paksuiksi suikaleiksi.

Hakkaa sipuli, inkivääri ja chili hienoiksi kuutioiksi. Raasta porkkana kuorittuna pitkäksi ohueksi raasteeksi. Suikaloi kaalia tai salaattia ja minttua sekaisin keskenään. Mikäli käytät vahvan makuista minttua, vähempikin riittää. Sekoita kaikki muut täytteen ainekset keskenään.

Kostuta riisipaperi nopeasti molemmin puolin käsin tai sudilla sivellen. Laita riisipaperi kostutetulle leikkuulaudalle, lisää keskelle (n. 12-14 cm pituuteen riisipaperin etuosaan) salaattiseosta ja munakassuikale. Kääri heti käsin tiukalle rullalle sormia apuna käyttäen, taita puolessa välissä rullausta riisipaperin reunat keskelle paketiksi, rullaa loppuun. Rullaa kämmenellä rullaa pari kertaa kostealla laudalla niin, että siitä syntyy tiivis pötkylä. Tee muut rullat samoin.

Paista hetki käännellen rullia muutaman kerran kuumassa kasviöljyssä paistinpannulla tai rasvakeittimessä.

Tai valmista kesärullat suomalaisittain lehtitaikinaan. Kauli lehtitaikinalevyt puolet ohuemmiksi ja samalla leveämmiksi, laita täytteet taikinan etukeskireunaan kuten edellä neuvottiin tekemään ja rullaa tiiviiksi paketiksi taittaen taikinan sivut keskelle. Paina sauma lopuksi tiiviisti rullan alle. Asettele rullat väljästi uunipellille leivinpaperin päälle ja Paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 15-20 min kauniin värisiksi.

Leikkaa rullat puoliksi vinoon limittäin lautaselle tarjolle.

Valmista tuore tomaattikastike hakkaamalla terävällä veitsellä tomaatti pieneksi kuutioksi kuorineen. Sekoita muut aineet joukkoon, maista sopiva maku, se on ennemminkin chilisen makea kuin suolainen. Käytä kastikkeeseen mieluiten ”chicken stock” -jauhetta, jota saa etnisistä kaupoista. Se ei ole niin suolaista kuin Suomessa myytävät liemikuutiot tai -fondit.

Tarjoile tuoreita rullia tuoreen tomaattikastikkeen kanssa esim. aterian alkupalana tai pääruokana.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)