Toscapiirakka on vanha perinteinen makea piirakka. Perinteisemmin kuorrutus on tehty kaltatuista manteleista, nykyisemmin mantelilastuista. Vanhaan aikaan, kun ei ollut varaa manteleihin, kakun pintaan käytettiin isoja kaurahiutaleita. 

Hyvä kuorrutus syntyy tässäkin ohjeessa juuri isoista kaurahiutaleista. Jos toscakakku ei tule syötyä heti, sitä voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa tai pakastaa.

Ainekset 1 kpl, irtopohjavuoallinen, halkaisija n.22 cm, n. 12 palaa annosta

Kakkupohja:
2
munaa
dl
sokeria
tl
leivinjauhetta
75
g
sulatettua voita
3
rkl
kermaa tai maitoa
Toscakuorrutus kaurasta:
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
kermaa tai maitoa

Ohje

  1. Laita irtokakkupohjavuoan pohjalevyn päälle leivinpaperi ja sulje reuna kiinni. Voitele reuna voilla. Sulata kakkupohjataikinaa varten rasva.

  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää puolet vehnäjauhoista, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kerma tai maito, sekoita tasaiseksi, sekoita mukaan vielä loput jauhot. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 20 min.

  3. Valmista pohjan paistumisen aikana toscakuorrutus kaurasta. Sulata voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, ota kattila pois liedeltä, lisää sokeri, vaniljasokeri ja isot kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot ja lopuksi kerma tai maito. Sekoita täytteestä tasaista.

  4. Ripottele kauratosca kuumana puolikypsälle noin 20 minuuttia paistuneelle kakkupohjalle. Jatka paistamista uunin keskitasolla 200-asteessa n. 10 min, kunnes toscapiirakka saa kauniin värin.

 

Vinkki: Voit käyttää kaurahiutaleiden tilalla mantelilastuja.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.