Savukaladonburia maustaa muheva tare-kastike ja melkein minkä tahansa kalan kanssa toimiva furikake-maustesekoitus. Muhkean merellisen makunsa furikake saa kuivatusta merilevästä, ja myös seesaminsiemenet kuuluvat poikkeuksetta mukaan. Muuten sekoituksen raaka-aineet vaihtelevat.

Voit sekoittaa furikaken itse tai ostaa valmiina aasialaisesta marketista. 

Ainekset 4:lle annosta

2
rkl
furikake-mausteseosta, pussista tai omatekoista (kts. ohje alla)
200
g
savukalaa (lohta, siikaa, silliä, silakkaa tai makrillia)
4
rkl
tare-kastiketta (kts. ohje alla)
4
rkl
kirjolohenmätiä
2
kevätsipulinvartta ohuina renkaina
4
shisolehteä suikaloituna
Keitetty riisi:
1
tl
suolaa
Furikake-mausteseos:
3
rkl
paahdettua sipulirouhetta
3
rkl
kuivattua vihreää merilevää
2
tl
valkoisia seesaminsiemeniä
2
tl
mustia seesaminsiemeniä
1
tl
sokeria
ripaus
kristallisuolaa
Tare-kastike:
1
dl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
sakea
2
rkl
hunajaa
1
dl
sokeria
½
dl
dashi-lientä

Ohje

  1. Mausta keitetty riisi furikakella ja annostele tarjoiluastioihin.

  2. Annostele savukala riisin päälle ja lusikoi pinnalle tarekastiketta.

  3. Viimeistele mädillä, kevätsipulilla ja shisosuikaleilla.

Keitetty riisi:

  1. Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.

  2. Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.

  3. Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

  4. Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.

Furikake-mausteseos:

  1. Murskaa sipulirouhe morttelissa.

  2. Sekoita joukkoon loput mausteseoksen ainekset ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Tare-kastike:

  1. Mittaa kaikki ainekset dashia lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, kunnes sokeri on sulanut.

  2. Lisää joukkoon dashi-liemi. Jäähdytä.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.