Ihana juuresten satokausi on käsillä. Niinpä valmistin juureksista herkullisen leipätaikinan, josta voi valmistaa sämpylöitä tai leipää. Minä käytin tähän juurestaikinaan bataattia ja porkkanaa, mutta taikinassa voisi erinomaisesti käyttää myös muita juureksia oman maun ja saatavuuden mukaan.

Käytin taikinan valmistukseen Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta, koska se sisältää runsaasti kuituja, ja taikinasta saa tällä jauhosekoituksella mukavan rouheista. Sämpyläjauhoseosta käyttämällä ei tarvitse yhdistellä erilaisia jauhoja, eikä taikinan joukkoon tarvitse erikseen lisäillä rouheita tai muita sattumia. Juuresten ansiosta leipä on maukas ja mehevä. Leipää syömällä tulee samalla lähes vahingossa lisättyä myös juuresten määrää ruokavaliossa.

Kullankeltaisen leipätaikinan valmistat käyttämällä juureksina porkkanaa ja bataattia, kuten minä tein. Punajuurta käyttämällä voit värjätä taikinan punaiseksi. Voit voidella leivät ja sämpylät joko kananmunan keltuaisella tai vedellä. Keltuainen antaa pinnalle kiiltoa, ja se myös vahvistaa taikinan keltaista väriä. Sämpylät on voideltu kuvissa keltuaisella, leipä vedellä ennen paistamista. Katso alta herkullinen resepti tähän ihanaan juurestaikinaan.

Taikinasta valmistat 12 kpl sämpylöitä tai 2 kpl leipää.

Ainekset 12 annosta

Taikina
5
dl
vettä
3
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
0250
g
juureksia
2
rkl
ruokaöljyä
Leivän koristeluun
1
keltuainen
tai 2
rkl
vettä
seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

Ohje

  1. Lämmitä vesi + 42 asteiseksi. 
  2. Lisää joukkoon kuivahiiva ja suola. Sekoita ja anna seoksen olla sen aikaa, että kuorit ja raastat käyttämäsi juurekset hienoksi raasteeksi. 
  3. Lisää raasteet edellisten joukkoon. 
  4. Lisää ensin noin 10 dl Myllyn Paras sämpyläjauhoseosta nesteen joukkoon. Alusta taikinaa käsin tai monitoimikoneella taikinakoukkua käyttäen. Jatka alustamista ja lisää sämpyläjauhoseosta tarpeen mukaan, jotta saat taikinasta kimmoisaa ja taikinakulhon reunoista irtoavaa.
  5. Lisää lopuksi taikinan päälle öljy ja sivele öljy taikinan pintaan. 
  6. Anna taikinan nousta noin tunnin ajan lämpimässä ja vedottomassa paikassa, leivinliinan alla.
  7. Kaada taikina leivinalustalle. Tästä taikinasta saat valmistettua kaksi isompaa leipää tai 12 sämpylää. Valmista sämpylät jakamalla taikina kahteentoista osaan ja pyörittelemällä palloiksi. Jos haluat valmistaa taikinasta kaksi leipää, jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi leiviksi. 
  8. Nosta sämpylät tai leivät leivinpaperin päälle uunipellille tai sopivaan uunivuokaan. 
  9. Anna leipien tai sämpylöiden nousta vielä noin 30-45 minuutin ajan huoneenlämmössä leivinliinan alla.
  10.  Voitele leivät tai sämpylät joko kananmunan keltuaisella tai vedellä. 
  11. Ripottele halutessasi päälle vielä seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai Myllyn Paras sämpyläjauhoseokseosta. Leivät voit viiltää terävällä veitsellä vielä ennen paistoa.
  12.  Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia ja paista leipiä noin 35 minuutin ajan. 
  13. Anna leipien jäähtyä hetken aikaa ennen siivuttamista.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.