Näyttävä, ranskalaisesta jälkiruokaklassikko tarte tatinista inspiroitunut suolainen versio keikauskakusta täytetään omenoiden sijasta herkulliseksi hautuneella purjolla.

Ainekset annosta

6
purjoa, valkoiset osat pitkittäin puolitettuna
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
mustapippuria
4
rkl
valkoviinietikkaa
3
rkl
voita
tuoretta timjamia
3
rkl
Dijon-sinappia
100
g
parmesaania raastettuna
sormisuolaa viimeistelyyn

Ohje

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Kauli sulatettu lehtitaikina jauhotetulla alustalla 30 x 30 cm:n neliöksi.

2. Leikkaa taikina läpimitaltaan 25 cm:n ympyräksi. Painele taikinaan haarukalla reikiä ja nosta leivinpaperilla vuoratulle lautaselle. Laita taikina jääkaappiin odottelemaan.

3. Laita purjot leikkuupinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa, kunnes pinta alkaa tummua, noin 20-25 minuuttia. Siirrä purjot leikkuulaudalle.

4. Kuumenna etikkaa 25 cm:n valurautapannulla, kunnes se alkaa kiehua . Lisää voi, sokeri ja ripaus hienonnettuja timjaminlehtiä. Jatka kypsentämistä välillä sekoittaen, kunnes voi on sulanut kokonaan. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä hieman.

5. Asettele paahdetut purjot vierekkäin jäähtyneelle valurautapannulle leikkuupinta alaspäin mahdollisimman tiiviiksi ja nätiksi paketiksi.

6. Penslaa purjot sinapilla ja ripottele päälle parmesaaniraaste. Ota taikinakansi jääkaapista ja nosta purjorivistön päälle. Taittele reunat pannun sisään. Leikkaa taikinan koristeviillot, ja paista kypsäksi, noin 40 minuuttia.

7. Anna piiraan jäähtyä muutaman minuutin ennen kumoamista. Laita pannun päälle leveä lautanen ja pyöräytä keittiöpyyhettä apuna käyttäen ympäri. Viimeistele timjaminlehdillä.

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.