Puolukkaiset Saaristolaissämpylät

Puolukkaiset Saaristolaissämpylät

Tämän saaristolaisleivän leivonta ei ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella. Ohje on helppo, siinä ei ole paljoa monimutkaisia vaiheita. Helpoimmalla saat leivottua leivän pitkulaiseen vuokaan, esim. silikoniseen tai isoihin muffinivuokiin. Tällöin taikinan voi jättää aika löysäksi ja sen voi vain kaataa paistoastioihin. Uutena ideana on leipoa tummaa leipää muffinisämpylöiksi. Leipä sisältää paljon tummia jauhoja, puolukkaa ja kaljamaltaita. Kuitua leivästä tulee mukavasti ja vatsa pysyy kylläisenä.

2 kpl pitkulaisessa vuoassa tai 24 sämpylää
6dlpiimää, kaljaa tai olutta
2dlpuolukkasurvosta
2dlkaljamaltaita
50ghiivaa
1tlsuolaa
dlsiirappia
1rklfenkolia, anista tai kuminaa
1tljauhettua pomeranssinkuorta
4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
4dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
4dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

Valmistusohje

Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja puolukkasurvos. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi. Tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia muffinikolojen koosta riippuen.

VINKKI: Voit tehdä samalla ohjeella leipää: Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 175- asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Hiivaleipäjauhoja ei kaapissa ollut, joten laitoin grahamjauhoja tilalle. Puolukan ajoin sauvasekottimella hienoksi ja se sekaantui leipään hyvin. Hyvänmakuista ja -näköistä leipää.
Olen leiponut monta kertaa tätä leipää. Leivon pitkulaiseen vuokiin sen. Puolukka antaa hienon maun. Perheemme lempileipää. Erittäin hyvää, suosittelen!!