Jos löydät meksikolaisen ravintolan ruokalistalta nimen pipián, tiedät tulleesi paikkaan, josta saa aitoakin aidompaa kotiruokaa kuten äiti sen Guadalajarassa tai Guatemalassa laittaa. Tämä upean makuinen kastike voi sisältää kaikkea mahdollista maapähkinöistä seesaminsiemeniin, mutta aina kurpitsansiemeniä (pepitas), sipulia ja chiliä. Kastike maistuu hyvältä niin kalan, kasvisten kuin lihankin kanssa.

Ainekset 2-4:lle annosta

2
dl
kurpitsansiemeniä
1
pieni sipuli hienonnettuna
3
chiliä pilkottuna
2
valkosipulinkynttä
1
tl
oreganoa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
hienoa merisuolaa
1
ruukku
tuoretta korianteria hienonnettuna (myös varret)
1
l
vettä
3
rkl
oliiviöljyä
3
broilerin rintafileetä annospaloiksi pilkottuna
Tarjoiluun:
2
limeä viipaloituna

Ohje

  1. Lämmitä pannu keskilämmöllä ja paahda siemeniä jatkuvasti sekoittaen, kunnes ne alkavat pullistella ja ruskistua kevyesti, 6-8 minuuttia.

  2. Laita paahdetut siemenet kulhoon. Lisää sipuli, chilit, valkosipuli, oregano, juustokumina, suola, korianteri ja vesi. Surauta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sekaisin, kunnes liemi on rakenteeltaan sileää.

  3. Lämmitä öljy korkeareunaisella pannulla. Kaada puolet liemestä pannulle ja keitä, kunnes se alkaa tiivistyä, noin 5 minuuttia. Lisää lientä vähitellen välillä sekoittaen niin että se säilyttää samettimaisen rakenteensa. Hauduttele noin 20 minuuttia.

  4. Anna kastikkeen jäähtyä hieman ja surauta  sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

  5. Ruskista paloiteltu broileri kasvisöljyssä.

  6. Laita kastike takaisin pannulle ja anna kuplia 5 minuuttia lempeällä lämmöllä. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää mukaan ruskistettu broilerinliha. Kypsennä lempeällä lämmöllä noin 10 minuuttia.

  7. Lämmitä tortillat. Lado päälle lihaa, pipian-kastiketta ja riisiä. Koristele limeviipaleilla.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.