Perunapuuro

Perunapuuro
1 t , josta valmisteluaika 10 min
noin 6:lle
1lkuorittuja jauhoisia perunoita
1lperunoiden keitinlientä
1-3tlsuolaa
2-3dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
tai Ohrajauhoja

Valmistusohje

  1. Keitä perunat kypsiksi vedessä. Ota keitinvesi talteen. Survo perunat esim. sähkövatkaimella vähitellen kuumaa keitinlientä lisäten. Vatkaa kunnolla. Lisää suola ja anna kiehahtaa ennen jauhojen lisäämistä ettei puuro imelly.

  2. Ripottele jauhot vähitellen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen etteivät ne paakkuunnu. Keitä ruisjauhopuuroa miedolla lämmöllä n. 1 tunti ja ohrajauhopuuroa n. ½ tuntia. Sekoita ahkerasti ettei puuro tartu pohjaan.

  3. Jos käytät karkeita uutispuuroruisjauhoja, keitä vähän pidempään. Nauti puuro voisilmän ja maidon tai puolukkakeiton kanssa. Tähteeksi jäänyt puuro maistuu seuraavana päivänä paistettuna.

Resepti:
Kati Nappa

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (11)

Onnistuuhan se varmaan noinkin, mutta minä aloitan homman ruispuuron keitolla, koska ruispuuron keittämiseen käytettävä aika ratkaisee kuinka pitkään jouttuu puuroa päivystämään. Elikkä ensin vesi kiehuvaksi ja siihen sekoitan "mutu tuntumalla" ruisjouhoja reippaanlaisesti. Saa tulla paksuhkoa. Kun puuro on saatu mukavalle alulle, niin levy suht' pienelle. Pyöräytellään vispilällä välillä, ettei jämahdä pohjaan. Kuoritaan perunat ja keitetään pehmeiksi niukahkossa vedessä. Keitinvesi otetaan talteen. Tehdään perunoista muusi, helpoiten tasalaatuisen saa yleiskoneella. Sekoitan muusin vispilällä ja tai kauhalla ruispuuron joukkoon. Koska teen puuron sakeaksi, niin siitä saan juuri niin notkean kuin haluan käyttämällä perunoiden keitinvettä notkeuden säätöön. Lisään suolan. Tässä vaiheessa perunapuuron keitin ajasta on jo kulunut yli puolet. Nyt vaan sitten kärsimättömästi odotellaan milloin tuota maailman yksinkertaisinta herkkua pääsee nauttimaan. Kun puuron ensimmäisistä kuplista on kulunut tunti, saa aloittaa. Puuro nautitaan hartaasti voisilmän kera (menee useampikin silmä). Juomaksi käy maito. Puuroa ei pidä heittää missään nimessä pois, eikä sitä tarviste tuunaillakaan,vaan se on vielä seuraavanakin päivänä yhtä hyvää, kun sen notkistaa edellisenä päivänä talteen otetulla keitinvedellä kattilassa lämmittämällä. Nimimerkki "Kotikokki Hannu"
Tulee hyvää oon tehnyt tän ohjeen mukaan monet kerrat.
Kypsennän puuron nykyisin uunissa, on tosi helppo valmistaa.
Millä lämmöllä kypsennät uunissa?
Pienenä meillä Mietoisissa keitettiin usein perunapuuroa. Ruis maistui lapsenkin suussa. Voisilmä kruunasi kaiken. Paistettu voin kanssa oli myös mieleeni, vaikka olin alakouluikäinen. Ei tule koskaan laitettua, mutta nyt teen!!
Ihana perinneruoka, nam!
Kyllä perunapuuro on hyvää. Ruisleipää ja makkaraa kyytipojaksi.
Kun laitat jauhot, niin survottu mössö pitää kiehua (varo kuumia kuplia), muuten puurosta tulee makea! Paistettuna seuravana päivänä ja juomaksi kirnupiimä! Olen Turun saaristosta ja olen keittännyt 55 v. perunapuuroa. Se on meidän suvun suuri herkku!
hyvää on mutta äiti osasi sen parhaiten :)
NAM..! :) Tulee lapsuuden mummola mieleen..

Pages