Rahkainen pääsiäispulla on ihanan pehmeää ja sen täyte juuri pääsiäiseen sopivaa. Täyte muistuttaa pääsiäisen perinteistä pashaa, ja se tehdäänkin pashaa mukaillen maitorahkasta, sokerista, kananmunista sekä hedelmistä. Täyte valutetaan pashan tapaan ennen käyttöä, jolloin se on sopivan paksua pullan täytteeksi ja jää ihaniksi raidoiksi pullan väliin.

Valmiiksi paistettu pääsiäispulla viimeistellään vielä herkullisella hedelmäkastikkeella, jossa maistuu mango, passionhedelmä sekä lime. Kastike on helppo tehdä ja se sopii tähän pullaan erinomaisesti. Kastikkeen voi joko kaataa pullalevyn päälle tai tarjoilla sen niin, että jokainen syöjä voi kaataa haluamansa määrän kastiketta oman pullansa päälle tai tarjoilla sen erillisenä, jolloin jokainen voi annostella kastikkeen määrän itse. 

Ainekset 15 annosta

Täyte
500
g
maitorahkaa
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
mangoa
2
passionhedelmää
Pullataikina
3
dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
100
g
voita
(kananmuna voiteluun)
Raikas hedelmäkastike
150
g
mangoa tai mangososetta
2
passionhedelmää
1
lime
½
dl
vettä
3
rkl
sokeria
2
keltuaista
35
g
voita

Ohje

  1. Valmista täyte sekoittamalla kulhossa maitorahka, sokeri ja kananmunat. 
  2. Kuori pehmeä mango ja pilko sen hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Lisää mangokuutiot rahkaseokseen. 
  3. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi niistä sisus pieneen siivilään ja painele passionhedelmien sisus siivilän läpi täytteen joukkoon niin, että saat siemenet pois. Sekoita täyte hyvin.
  4. Laita isoon siivilään harsokangas, iso suodatinpussi tai suodatinpaperi, ja lusikoi täyte siihen valumaan pullan valmistamisen ajaksi. Voit sekoitella täytettä välillä, jotta ylimääräinen neste valuu nopeammin. Täytteen voi myös laittaa valumaan jääkaappiin vaikka jo pullan leipomista edeltävänä päivänä. 
  5. Valmista pullataikina lämmittämällä maito noin 42 asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva sekä sokeri ja anna seistä noin 10 minuutin ajan. Kun hiiva kuplii hieman, lisää joukkoon suola ja kananmunat. Lisäile noin puolet vehnäjauhoista taikinan joukkoon, ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta samalla taikinaa. Lisää loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi joukkoon ja työstä taikinasta tasaista. Kun taikina irtoaa nätisti kulhon reunoista, laita se leivinliinalla tai kelmulla suojattuna kohoamaan lämpimään paikkaan noin 45 minuutin ajaksi, tai kunnes se on kaksikertaistunut. 
  6. Kaada kohotettu taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Kauli taikinasta iso levy. Levitä täyte pullalevyn päälle mahdollisimman tasaisesti. Rullaa taikinalevy rullaksi ja leikkaa siitä 12 tai 15 sopivan kokoista palaa, hieman levyn koosta riippuen.
  7. Suojaa vuoka leivinpaperilla ja nostele taikinapalat leikkuupuoli ylöspäin vuokaan. Anna pullien kohota vielä noin 15 minuutin ajan lämpimässä paikassa ennen paistamista. 
  8. Riko kananmuna kupissa ja voitele pulla pullasutia apuna käyttäen. Paista 175 asteisessa uunissa noin 25-30 minuutin ajan, tai kunnes pulla on kypsää. Voit suojata pullan pintaa foliolla paiston aikana, jotta se ei ota liikaa väriä. 
  9. Pullan ollessa uunissa, voit valmistaa herkullisen kastikkeen valmiin pullan kanssa herkuteltavaksi. Mittaa kattilaan pilkottua kypsää mangon hedelmälihaa tai mangososetta sekä kahden passionhedelmän lusikoitu sisus. Purista limestä mehu. Lisää vesi joukkoon yhdessä sokerin ja keltuaisten kanssa. Kuumenna seosta sen verran, että se hieman sakenee. Älä keitä. Soseuta pehmeää mangoa vispilällä hieman kattilassa ja kaada seos siivilään. Siivilöi se mahdollisimman sileäksi painelemalla kevyesti lusikalla. Lisää lopuksi vielä voi parina pienenä palana joukkoon. Sekoita kastiketta niin, että voi sulaa. Anna kastikkeen jäähtyä.
  10.  Kaada kastike hieman jäähtyneenä pullan päälle tai tarjoile se kannussa niin, että jokainen voi annostella kastikkeen oman pullapalansa päälle.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.