Tässä on leivottu luonnonyrteistä eli hortasta keväistä tarjottavaa juhliin, illanistujaisiin terassille tai ensimmäisiin pihakutsuihin.
Keksitaikina saa täyteläisen makunsa cheddarjuustosta ja moniviljahiutaleista.
Voit leipoa taikinan itse tai pääset vielä helpommalla, kun käytät taikinana Myllyn Paras piirakkataikinaa, johon sekoitat joukkoon cheddarjuustoraastetta.
Käytä kekseihin parhaiten ajankohtaisia luonnonyrttejä, esimerkiksi koivun- ja pihlajan pieniä silmuja, kuusenkerkkiä, peltokanankaalia, ketunleipää, pientä maitohorsmaa tai siankärsämöä.
Ainekset kaksipäällisiä keksejä, halkaisija n. 6 cm, 15-20 annosta
Ohje
-
Sekoita itse tehtyä keksitaikinaa varten kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää juustoraaste, jäähtynyt voisula ja ranskankerma, sekoita nämä nopeasti joukkoon. Laita taikina kylmään kiinteytymään hetkeksi. Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen. Kaaviloi taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Paina taikinasta pyöreällä muotilla tai juomalasin suulla irti pyörylöitä. Asettele ne väljästi leivinpaperin päälle.
-
Vielä helpommalla pääset, kun sulatat piirakkataikinan, sekoitat siihen juustoraasteen käsin vaivaten hetken ja kaaviloit taikinan isoksi levyksi ja otat siitä muotilla pyörylät, kuten edellä on kerrottu.
-
Voitele taikinapyörylät munalla, pistele haarukalla ja ripottele pinnalle juustoraasteetta. Paista keksejä uunin keskitasolla 5–6 min. Ota pois uunista ja ripottele pinnalle luonnonyrttisilppua. Jatka paistamista 2–3 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin kullanruskeita.
-
Anna keksien jäähtyä hetki. Puhdista ja hienonna luonnonyrtit, sekoita ne tuorejuustoon. Täytä keksit ja nauti.