Millionaire Pie eli miljonäärin piirakka

Millionaire Pie eli miljonäärin piirakka
45 min, josta valmisteluaika 30 min
 • Perinteinen “Millionaire pie” -resepti on Amerikan Etelävaltioissa leivottu makea herkku. Se on ollut runsaine herkkuaineineen juhlallinen jälkiruoka parempina aikoina.
 • Piirakan jäljet johtavat Myrtle Beachin alueelle Etelä-Carolinassa. Piirakka oli täyteläinen ja herkullinen ja niin ”rikas”, että sitä alettiin kutsua nimellä ”Millionaire pie”; vertauskuvallisesti arvokasta syötävää.
 • Herkullista ”Millionaire pie” on kutsuttu myös “Million Dollar Pie” -nimellä.
 • Miljonäärin piirakka on perinteisesti tehty graham-murupohjataikinaan, mutta kauramurotaikina sopii tähän vallan mainiosti.
 • Voit käyttää kirsikka-aikaan piirakkaan tuoreita kirsikoita tai punaisia karviaisia, näin perinteinen piirakka saa raikkaampaa vivahdetta.
 • Talvella voit käyttää piirakkaan etelävaltioiden tyyliin perinteisesti kuuluvia punaisia kuivattuja tai säilykekirsikoita.
 • Katso valmistusvideo, jossa esiintyvät Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Eva Kela.
1 pyöreä piirakka (halkaisija n. 28 cm)
Pohja:
1pktMyllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)
Voiteluun:
1rklvoita tai margariinia
Kostutus:
1dlkirsikkamehua
Kypsälle torttupohjalle:
2dlvaahtoutuvaa kermaa
1tlkmakeutettua kondensoitua maitoa (n. 400 g)
200gmaustamatonta tuorejuustoa
½dlsitruunasta puristettua mehua
1dlpaahdettuja kookoslastuja
1dlkuivattuja pieniä ananas- tai papaijakuutioita
1dlpekaanipähkinöitä
n. 3dltuoreita punaisia kirsikoita tai punaisia karviaismarjoja (tai 2 dl punaisia säilykekirsikoita)
Päälle:
kookoslastuja, hedelmäkuutioita, pähkinöitä ja kirsikoita

Valmistusohje

 1. Sulata pakastetaikina. Voitele iso piirakkavuoka kauttaaltaan voilla tai margariinilla ohuelti. Levitä sulanut taikina käsin painellen vuoan pohjalle ja reunoille. Aseta reunojen päälle foliosuikaleet, jotta reunat pysyvät ylhäällä.
 2. Kypsennä torttupohjaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 7–8 minuuttia. Ota foliosuikaleet irti reunoista ja jatka paistamista 4–5 minuuttia. Varo paistamasta liian pitkään, ettei pohja kuivu. Ota pois uunista ja kostuta lämpimänä kirsikka- tai karviaismehulla. Anna pohjan jäähtyä.
 3. Valmista pohjan jäähtyessä täyte. Vispaa kerma vaahdoksi omassa kulhossa. Vispaa kondensoitu maito, tuorejuusto ja sitruunasta puristettu mehu erikseen omassa kulhossa vaahdoksi. Sekoita joukkoon varovaisesti kermavaahto. Lisää sekaan kookoslastut ja kuivatut hedelmäkuutiot sekä paloiksi murskattuja pähkinöitä, jätä kaikkia hieman koristeeksi. Ota kirsikoista kivet pois tai nipistä karviaisten ruskeat päät pois. Pilko näitä täytteen joukkoon, jätä myös näitä muutama koristeeksi. Talvella voit käyttää piirakkaan perinteisesti kuuluvia punaisia säilykekirsikoita.
 4. Levitä pohjan päälle täytevaahto niin, että piirakka on amerikkalaiseen tyylin todella täynnä täytettä. Koristele päältä keskuskohta reilusti piirakan raaka-ainein. Anna täytteen vetäytyä pohjaan mieluiten viileässä jääkaapissa muutama tunti. Toki voit nauttia herkkutortun heti, sillä pohjan rapeus sopii yhteen makean pehmeän vaahdon kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Olen maidon proteiinille allerginen ja kysynkin, millä tuon kondensoidun maidon voi korvata ?
Kondensoidun maidon voi korvata vaikka kondensoidulla kookosmaidolla. Terveisin, Kuluttajaneuvonta