Klassinen sitruunapiiras, jonka pinta paahdetaan rapeaksi crème brûléen tapaan. Tee lisukkeeksi raikasta mustaherukkakastiketta, jonka perusohje toimii myös muille marjoille.

Ainekset 8 annosta

3
sitruunan mehu ja kuori raastettuna (noin 1,5 dl mehua)
1 ¼
dl
sokeria
3
kananmunaa, sis. penslauksen
2
dl
kermaa
tomusokeria karamellisointiin
Mustaherukkakastike:
½
dl
vettä
¾
dl
sokeria
1
dl
mustaherukoita (pakaste)

Ohje

  1. Painele taikina ohueksi kerrokseksi piirakkavuokaan. Esipaista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske uunin lämpötila 130 asteeseen.
  2. Pese sitruunat ja raasta kuori. Purista mehu suoraan kattilaan. Lisää joukkoon sokeri ja kiehauta kunnes sokeri on liuennut mehun joukkoon.
  3. Riko kananmunat sekoituskulhoon ja sekoita munien rakenne rikki huolellisesti. Penslaa esipaistettu piirakkapohja rikotulla kananmunalla. Tämä ei vaikuta kanamunien määrään.
  4. Lisää sitruuna-sokeriseos munien joukkoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada munaseokseen. Siivilöi sitruunankuoret pois. Laita esikypsennetty piiraspohja takaisin uuniin ja kaada sitruuna-kermaseos varovasti piiraspohjalle (piripintaan täytetyn vuoan kanssa liikkuminen saattaa olla hankalaa). Anna täytteen hyytyä noin uunissa 30-40 minuuttia. Täytteen kypsyyttä voi kokeille kopauttamalla vuoan reunaa kevyesti. Täytteen tulee olla keskikohdasta aavistuksen löysä.
  5. Anna piiraan jäähtyä aluksi huoneenlämmössä ja sitten vielä jääkaapissa. Kuivaa hyytynyt pinta talouspaperilla ja ripottele pinnalle tomusokeria. Karamellisoi pinta polttolampulla. 
  6. Valmista mustaherukkakastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella, siivilöi ja jäädytä. 
Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.