Haettu sivustolta 13.12.2024
Lihikset voi valmistaa uunipellillä ilman uppopaistamista, jolloin niistä ei tule rasvaisia ja säästyt öljyn käryltä. Toki halutessasi voit uppopaistaa nämäkin lihikset kuumassa öljyssä. Lisäksi itse tekemällä voi vaikuttaa jauhelihan laatuun tai käyttää ohjeeseen jauhelihan tilalla ”vegelihaa”. Jos leivot itse taikinan, ½–1 tunnin kohotus riittää.
Ainekset 6-8 kpl annosta
Taikina:
2½
dl
maitoa
1
rkl
sokeria
25
g
hiivaa (½ pkt)
1
tl
suolaa
75
g
margariinia tai voita
Täyte:
5
dl
vettä
1
tl
suolaa
400
g
sika-nautajauhelihaa
1
sipuli
n. 2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
1
tl
jauhettua maustepippuria
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
savupaprikajauhetta
1
kpl
lihaliemikuutio
1
rkl
sinappia
n. ½
dl
tomaattipyreetä
Pinnalle:
voi- tai margariinisulaa
(munaa)
Ohje
- Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Liuota siihen sokeri, hiiva ja suola. Alusta jauhot taikinaan, lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva mukaan. Kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.
- Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Paista jauheliha ja hienonnettu sipuli paistinpannulla ja mausta vahvasti. Lisää seos kypsien riisien joukkoon. Tarkista maku sopivaksi.
- Pyörittele kohonneesta pakastepizzataikinasta tai itse tehdystä taikinasta 6–8 ”sämpylää”. Painele ne mataliksi soikeiksi, noin 12 cm × 18 cm levyiksi. Lisää jokaiselle n. 2 rkl täytettä. Voitele reunat vedellä ja nosta aina toinen taikinapuoli täytteen päälle. Painele kiinni.
- Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi noin 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai laita kohoamaan mietoon, noin 40 asteiseen uunin vähintään 30 minuutiksi.
- Voitele lihikset voilla tai margariinisulalla. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15–20 minuuttia. Jos haluat lihiksille tummanruskean värin, voitele piirakoiden pinnat paiston puolivälissä kevyesti munalla.
- Voitele uunista ottamisen jälkeen kuumat lihikset vielä kerran voilla tai margariinisulalla. Tarjoile kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
Kommentteja ja keskustelua