Munat vaahtoutuvat parhaiten, kun kulho ja vatkaimet ovat puhtaat – lasi- tai teräskulho on paras. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen.

Kun käytät liivatelehtiä, katso pakkauksesta niiden paino. Tässä on käytetty 2 g:n liivatelehtiä (Meira), osa liivatelehdistä on kevyempiä, jolloin niitä tarvitaan tähän ohjeeseen 1 enemmän eli yhteensä 7 kpl.

Liivateliemi ei saa jäähtyä liikaa, jotta se ei jämähdä – pidä aineksia yli huoneenlämmön.

Kuohuviiniksi kakkuun sopii vähän halvempikin makeahko kuohari.

Raikkaan kakun kanssa sopii mainiosti kinuskikastike, voit käyttää valmista kastiketta tai keittää itse kuoharikinuskikastikkeen.

Kakun voi leipoa ajoissa ja tarvittaessa pakastaa. Kakku kannattaa koristella vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy kauniina.

Ainekset n. 15 annosta

Kakkupohja:
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
½
dl
kuohuviiniä
1
tl
leivinjauhetta
Leivitys:
n. 2
rkl
margariinia tai voita
Kostutus:
1
dl
kuohuviiniä
Täyte:
6
liivatelehteä (á 2 g)
2
dl
musta- tai punaherukoita (120 g)
2
dl
mustikoita tai (karhun)vadelmia (120 g)
2
dl
vispikermaa
1
dl
tomusokeria
200
g
vaniljatuorejuustoa
200
g
vaniljarahkaa
dl
kuohuviiniä
Koristelu:
3
dl
mustikoita, herukoita, (karhun)vadelmia
ruusun terälehtiä tai marenkeja
Kuoharikinuski:
2
dl
fariinisokeria
dl
kuohukermaa
½
dl
kuohuviiniä

Ohje

  1. Nosta munat huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 
  2. Voitele korkeareunaisen irtopohjavuoan pohja (ø n. 24 cm kakkuvuoka (n. 2 l)) ja reunat pehmeällä margariinilla tai voilla ja leivitä kauttaaltaan korppujauhoilla, ravista ylimääräinen korppujauho pois. 
  3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään pienessä kulhossa. Riko munat puhtaaseen lasi- tai teräskulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Mittaa tämän jälkeen kuohuviini mittaan ja valuta se tipoittain/nauhana koko ajan voimakkaasti vaahdottaen, jatka vatkausta tämän jälkeen vielä noin 1 minuutti ja vatkaa tämän jälkeen jauhoseos huolellisesti joukkoon.
  4. Kaada taikina heti vuokaan, käytä taikinalastaa apuna. Paista uunin keskiritiläkorkeudella noin 20 minuuttia.
  5. Kumoa kakku heti kuumana ritilälle jäähtymään. Pese irtopohjavuoka. Aseta puhtaan irtoreunaisen kakkuvuoan pohjalevyn päälle leivinpaperi, sulje reuna kiinni ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.
  6. Liuota täytteen liivatteita runsaassa, kylmässä vedessä 5 minuutin ajan pehmeiksi. Survo marjat soseeksi. Mittaa ½ dl kuohuviiniä lasiin, puristele vesi liivatelehdistä ja lisää ne kuohuviinin sekaan. Kuumenna kiehuvaksi kuumuudenkestävässä lasissa mikrossa tai tee sama varovasti kattilassa kunnes liivatelehdet ovat sulaneet kokonaan. Jätä liemi jäähtymään.
  7. Nosta kakkupohja takaisin vuokaan ja kostuta kuohuviinillä.
  8. Vaahdota kerma ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Vatkaa mukaan tuorejuusto ja sen jälkeen rahka. Sekoita liivateliemi lopun kuohuviinin (1 dl) joukkoon ja yhdistä tämä marjasoseeseen. Kaada tämä seos lähes huoneenlämpöisenä, mutta vielä juoksevana nauhana vaahdon joukkoon samalla koko ajan vispaten. Kaada täyte heti vuokaan jäähtyneen pohjan päälle. Hyydytä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pidempään.
  9. Mittaa kuohuviinikinuskin aineet kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen aina välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan. Tiputa pisara kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Kinuski on sopivan paksua, kun pisara pysyy ehjänä. Anna jäähtyä hetki ja kaada kuumuuden kestävään pieneen kannuun tai mukiin.
  10. Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Kakku irtoaa helpoiten vuoasta, kun lämmität reunoja nopeasti kuuman pyyhkeen avulla. Koriste marjoilla. Valuta jäähtynyttä kinuskikastiketta nauhana pinnalle. Tarjoile loppu kinuski kannusta erikseen.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kukkien käyttö

Käytä leivonnassa vain sellaisia kukkia jotka on vartavasten kasvatettu ja myydään syötäväksi.

Jos keräät ruusun terälehdet puutarhasta, varmista että kasveja ei ole myrkytetty tuholaisia vastaan. Älä kerää kukkia liian läheltä ajoteitä ja varmista että kasvit ovat puhtaita ja terveitä.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.