Kuohuviinikakku

Kuohuviinikakku
5 t , josta valmisteluaika 1 t

 

  • Munat vaahtoutuvat parhaiten, kun kulho ja vatkaimet ovat puhtaat – lasi- tai teräskulho on paras. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen.
  • Kun käytät liivatelehtiä, katso pakkauksesta niiden paino. Tässä on käytetty 2 g:n liivatelehtiä (Meira), osa liivatelehdistä on kevyempiä, jolloin niitä tarvitaan tähän ohjeeseen 1 enemmän eli yhteensä 7 kpl.
  • Liivateliemi ei saa jäähtyä liikaa, jotta se ei jämähdä – pidä aineksia yli huoneenlämmön.
  • Kuohuviiniksi kakkuun sopii vähän halvempikin makeahko kuohari.
  • Raikkaan kakun kanssa sopii mainiosti kinuskikastike, voit käyttää valmista kastiketta tai keittää itse kuoharikinuskikastikkeen.
  • Kakun voi leipoa ajoissa ja tarvittaessa pakastaa. Kakku kannattaa koristella vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy kauniina.
ø n. 24 cm kakkuvuoka (n. 2 l), n. 15 palaa
Kakkupohja:
2kananmunaa
1dlsokeria
½dlkuohuviiniä
dlMyllyn Paras Karkeita vehnäjauhoja
tai Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1tlleivinjauhetta
Leivitys:
Kostutus:
n. 2rkl
Kostutus:
1dlkuohuviiniä
Täyte:
6liivatelehteä (á 2 g)
2dlmusta- tai punaherukoita (120 g)
2dlmustikoita tai (karhun)vadelmia (120 g)
2dlvispikermaa
1dltomusokeria
200gvaniljatuorejuustoa
200gvaniljarahkaa
dlkuohuviiniä
Koristelu:
3dlmustikoita, herukoita, (karhun)vadelmia
ruusun terälehtiä (myrkytön ja torjunta-aineeton) tai marenkeja
Kuoharikinuski:
2dlfariinisokeria
dlkuohukermaa
½dlkuohuviiniä

Valmistusohje

  1. Nosta munat huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele korkeareunaisen irtopohjavuoan pohja ja reunat pehmeällä margariinilla tai voilla ja leivitä kauttaaltaan korppujauhoilla, ravista ylimääräinen korppujauho pois.
  2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään pienessä kulhossa. Riko munat puhtaaseen lasi- tai teräskulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Mittaa tämän jälkeen kuohuviini mittaan ja valuta se tipoittain/nauhana koko ajan voimakkaasti vaahdottaen, jatka vatkausta tämän jälkeen vielä noin 1 minuutti ja vatkaa tämän jälkeen jauhoseos huolellisesti joukkoon. Kaada taikina heti vuokaan, käytä taikinalastaa apuna. Paista uunin keskiritiläkorkeudella noin 20 minuuttia.

  3. Kumoa kakku heti kuumana ritilälle jäähtymään. Pese irtopohjavuoka. Aseta puhtaan irtoreunaisen kakkuvuoan pohjalevyn päälle leivinpaperi, sulje reuna kiinni ja leikkaa ylimäärät pois.

  4. Liuota täytteen liivatteita runsaassa, kylmässä vedessä 5 minuutin ajan pehmeiksi. Survo marjat soseeksi. Mittaa ½ dl kuohuviiniä lasiin, puristele liivatteet siihen ja kuumenna kiehuvaksi kuumuudenkestävässä lasissa mikrossa tai tee sama varovasti kattilassa. Jätä liemi, johon liivatteet ovat sulaneet kokonaan, jäähtymään.

  5. Nosta kakkupohja takaisin vuokaan ja kostuta kuohuviinillä.

  6. Vaahdota kerma ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Vatkaa mukaan tuorejuusto ja sen jälkeen rahka. Sekoita liivateliemi lopun kuohuviinin (1 dl) joukkoon ja yhdistä tämä marjasoseeseen. Kaada tämä seos lähes huoneenlämpöisenä, mutta vielä juoksevana nauhana vaahdon joukkoon samalla koko ajan vispaten. Kaada täyte heti vuokaan jäähtyneen pohjan päälle. Hyydytä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pidempään.

  7. Mittaa kuohuviinikinuskin aineet kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen aina välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan. Tiputa pisara kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Kinuski on sopivan paksua, kun pisara pysyy ehjänä. Anna jäähtyä hetki ja kaada kuumuuden kestävään pieneen kannuun tai mukiin. 

  8. Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Kakku irtoaa helpoiten vuoasta, kun lämmität reunoja nopeasti kuuman pyyhkeen avulla. Koriste marjoilla. Valuta jäähtynyttä kinuskikastiketta nauhana pinnalle. Tarjoile loppu kinuski kannusta erikseen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)