Leivo herkulliset kaurasämpylät uudesta Emännän Täysjyväkaurajauhosta, joka valmistetaan kotimaisesta täysjyväkaurasta. Nämä sämpylät loihdit turvottamalla ensin juuritaikinaa ja sekoittamalla sen jälkeen kuplivan juureen loput taikina-ainekset. Juuren ja taikinan on oltava sopivan löysiä, jotta sämpylöistä muodostuu muhevia. Vaivausta ei tarvita – helppoa!

Vaihtoehtoisesti taikinajuuren voi sekoittaa valmiiksi illalla kylmään nesteeseen, siirtää juuren jääkaappiin, lisätä aamulla tai seuraavana iltana loput jauhot ja paistaa tuoreet sämpylät.

Ainekset 12-15 annosta

Pikajuuri:
5
dl
vettä, piimää tai maitoa
25
g
tuorehiivaa (½ pkt)
1
rkl
psylliumjauhetta
1
rkl
hunajaa tai siirappia
Lisää ennen leivontaa:
1
dl
rusinoita, kuivattuja karpaloita tai taatelipaloja
1
dl
siemeniä tai pähkinärouhetta
tl
(mineraali)suolaa

Ohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöseksi, murusta ja liuota hiiva joukkoon. Vispaa mukaan psylliumjauhe, hunaja tai siirappi ja kaurajauhot. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita 3 dl vehnäjauhoja joukkoon. Seosta ei tarvitse vaivata. Nosta liina päälle ja anna näin muodostuneen pikajuuren käydä 30–45 minuuttia huoneenlämmössä. Juuren lämpötila vaikuttaa aikaan, lämpimässä käyminen nopeutuu.
  2. Pilko rusinat tai karpalot puolikkaiksi tai vielä pienemmiksi, tai hienonna taateli (käytä jauhoja apuna). Lisää ne, siemenet tai pähkinärouhe ja suola kuplivaan taikinajuureen. Sekoita kaurajauhoja joukkoon niin, että syntyy löysä taikina, pelkkä sekoitus lastalla riittää.
  3. Nostele taikinasta heti kahdella lusikalla nokareita väljästi leivinpaperin päälle pellille. Silottele sämpylöitä vähän jauhotetuin käsin, ja ripottele pinnalle vähän jauhoja. Kohota sämpylät muhkeiksi liinalla peitettynä 30–60 minuuttia. Kuumaa vettä täynnä olevan tiskialtaan päällys tai +45 asteeseen lämmitetty uuni ovat hyviä paikkoja sämpylöiden kohotukseen, varsinkin silloin, kun huoneilma ei ole kovin lämmin.
  4. Paista sämpylät 250-asteisen uunin toiseksi alimmalla tai keskitasolla 15–20 minuuttia niin, että niihin syntyy kaunis paistoväri. Nauti sämpylät tuoreina voin ja juuston tai marmeladin kanssa. Pakasta ylimääräiset sämpylät jäähtyneinä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.