Marjapaistosnyytit ovat kaurahiutaleista ja marjoista kätevästi valmistuva kesäinen raikas jälkiruoka grilliruoan päätteeksi.

Paistokseen sopivat kauden tuoreet marjat, mansikat, vadelmat, mustikat, herukat ja puolukat. Kun yhdistät kahta tai kolmea eri marjaa, saat muodostettua itsellesi mieluisan hapokkuuden.

Paistoksen makeuteen voit vaikuttaa marjojen lisäksi sokerin määrää säätämällä.

Mausteeksi voi kokeilla kardemumman tilalle kanelia, lakritsijauhetta, inkiväärijauhetta tai karkkirouhetta. Viimeksi mainittua voi käyttää reilumman määrän kuin mausteita.

Ainekset 6-8 annosta

75
g
voita tai margariinia
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kardemummaa
1
tl
vaniljasokeria
Marjaseos:
n. 3
dl
mustikoita tai karhunvattuja
n. 3
dl
mansikoita tai vadelmia
n. 3
dl
herukoita
Paistamiseen:
foliota
leivin- tai paistopaperia
Lisäksi:
n. 1
l
vaniljajäätelöä

Ohje

  1. Leikkaa valmiiksi foliosta 6–8 kpl noin 20 cm x 20 cm palaa. Leikkaa leivinpaperista tmv. 6–8 25 x 25 cm palaa eli vähän isompia neliöpaloja kuin leikkasit foliosta. Asettele ne päällekkäin niin, että folio jää alle ja leivinpaperi päälle.
  2. Sulata rasva grillissä (tai liedellä) olevalla pannulla tai foliovuoalla, jossa ei ole reikiä. Sekoita joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet sekä mausteet. Paahda kauraseosta keskilämmöllä aina välillä sekoitellen, kunnes seos alkaa vähän karamellisoitua, noin 10 minuuttia. Grillin kuumuus ja vuoan laatu vaikuttavat paistoaikaan.
  3. Jaa paahtunut kauracrunchy leikkaamiesi leivinpaperipalojen keskelle keoksi.
  4. Lusikoi marjat kekojen päälle.
  5. Nosta leivinpaperi ensin kaikista reunoista ylös ja purista suppuun nyytiksi. Pidä nyytin sulkemiskohdasta kiinni ja nostele toisella kädellä folio leivinpaperin päälle nyytiksi. Painele folio yläreunoistaan suppuun, jotta nyyttikokonaisuus pysyy kasassa.
  6. Kypsennä nyyttejä miedohkolla lämmöllä grillissä 5–15 minuutin ajan. Lyhyellä paistoajalla tulos on rapeampi ja pidemmällä hautumisella syntyy rakenteeltaan pehmeämpiä paistoksia.
  7. Avaa kuumat folionyytit varoen. Tarjoile nyytit kuutioidun vaniljajäätelön kanssa.

Voit talvella valmistaa nyytit sulatetuista pakastemarjoista ja paistaa nyyttejä 225-asteisessa uunissa 10–15 minuutin ajan.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.