Tämä juhlapuusti valmistetaan samoin periaattein kuin pataleipä eli pulla valmistetaan uuninkestävään pataan ilman, että taikinaa tarvitsee vaivata. Taikinaa kohotetaan ½–1 vrk pienellä hiivamäärällä – mitä pidempään kohotetaan, sitä pienempi hiivamäärä riittää. Niin tuorehiiva kuin kuivahiiva sopivat. 

Mehevästä pullataikinasta syntyy herkullinen juhlapulla, joka vielä täytetään herkullisilla täytteillä: mantelilastuilla, pistaasi- tai hasselpähkinärouheella, valkosuklaalla ja/tai kuivatuilla hedelmäpaloilla. Käytä täytteitä runsaasti, mikäli pidät niistä.

Ainekset noin 20 viipaletta annosta

Patapullataikina:
4
dl
maitoa
4
g
kuivahiivaa (1½ tl) tai 10 g tuorehiivaa
1
kananmuna
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
100
g
sulatettua voita tai margariinia
Täyte:
100
g
huoneenlämpöistä voita tai margariinia
n. ½
dl
sokeria
n. 1
dl
mantelilastuja tai pistaasi- tai hasselpähkinärouhetta
n. 1
dl
rouhittua valkosuklaata ja/tai kuivattua hedelmäpalasekoitusta, marjoja tai rusinoita
Voitelu ja pinnalle:
1
muna
2
rkl
mantelilastuja tai pistaasi- tai hasselpähkinärouhetta
1
rkl
raesokeria

Ohje

  1. Aloita valmistus mieluiten edellisenä päivänä tai aamulla, jos leivot töiden jälkeen. Sulata ja jäähdytä taikinaan tuleva voi tai margariini.

  2. Mittaa kylmä maito pataan. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se maitoon tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin.

  3. Lisää nesteen joukkoon kevyesti vispaten muna, sokeri ja mausteet.

  4. Sekoita mukaan jauhot puulastalla, noin 2 dl kerrallaan, kunnes syntyy melko paksu taikina. Sekoita jäähtynyt rasva joukkoon ennen viimeistä jauhoerää. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

  5. Nosta kansi vähän raolleen päälle ja siirrä taikina jääkaappiin kohoamaan noin 8–14 tunniksi.

  6. Kumoa taikina ennen leivontaa leivinpöydälle, jolla on jauhoja. Pese pata ja kuivaa se.

  7. Valmistele täytteen aineet ja rouheet.

  8. Taputtele taikina jauhotetuin käsin isoksi levyksi (n. 30 x 50 cm) tai käytä apuna kaulinta. Levitä taikinalevylle ohut kerros huoneenlämpöistä hyvin pehmeää rasvaa (sulata vähän tarvittaessa). Ripottele päälle sokeria ja haluamiasi rouheita. Rullaa taikinalevy pitkältä sivulta (kuten kääretorttu). Nipistä saumakohta kiinni ja jätä se rullan alapuolelle. Leikkaa rulla taikinalastalla tai veitsellä pituussuunnassa keskeltä kokonaan halki, jolloin syntyy 2 puolikasta pitkää rullaa. Kääntele nämä pitkät suikaleet löyhästi toistensa ympäri niin, että leikkauspinta on pääosin ylöspäin.

  9. Kierrä tämä pitkä kierrepitko kiepiksi (ympyräksi) leivinpaperin päälle keskelle arkkia. Nosta kierrepulla leivinpaperin avulla pataan. Peitä liinalla ja anna kohota 2 tuntia. Kohotusta voi nopeuttaa siirtämällä padan lämpimään vesialtaaseen tai 45-asteiseen uuniin.

  10. Kuumenna uuni 210 asteeseen, kun pulla on kohonnut kaksinkertaiseksi. Aseta padan päälle kansi päälle ja nosta pullapata uuniin kypsymään 30 minuutiksi (ritilä alimmalla tasolla). Nosta sen jälkeen pata pois ja voitele pulla sekä ripottele päälle raesokeria ja manteli- tai pähkinärouhetta. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pulla on kauniin värinen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.