Jouluinen mallasleipä

Myllyn Paras
4 leipää
2dlkaljamaltaita
1dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
3dlkiehuvaa vettä
3dlpiimää
30-50ghiivaa
½dltummaa leipäsiirappia
1tlsuolaa
2tlaniksen ja fenkolin siemeniä
2-3tlpomeranssinkuorta
½dlrypsiöljyä
1dlkurpitsansiemeniä
(½-1dlrusinoita)
9-10dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
Voiteluun:
vedellä ohennettua siirappia

Valmistusohje

Vatkaa maltaat ja ruisjauhot kiehuvan veden joukkoon ja
anna turvota 2-3 tuntia tai ainakin ½ tuntia. Lisää piimä ja lämmitä
tarvittaessa kädenlämpöiseksi. Murskaa aniksen ja fenkolin siemenet morttelissa.

Liuota murustettu hiiva mallas-nesteseokseen, lisää
siirappi, mausteet ja osa jauhoista. Alusta jonkin aikaa ja lisää jauhoja
vähitellen. Kaada sekaan öljy, siemenet ja rusinat sekä tarvittava määrä jauhoja
ja jatka alustamista. Taikina saa olla kimmoisa, mutta ei liian kova. Peitä
muovilla tai liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa hetki,
jaa 3-4 osaan ja leivo pitkiksi tai pyöreiksi leiviksi. Nosta pellille, peitä
liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.

Tee leipiin halutessasi muutama viilto terävällä veitsellä,
voitele siirappivedellä ja paista 200-asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla
20-35 minuuttia leipien koosta ja muodosta riippuen.

Leivät ovat kypsiä, kun pohjasta kuuluu kumea ääni sitä
koputettaessa. Jos leivot monta päivää ennen joulua, pakasta leivät.  Leipä on
myös hauska joululahja folioon tms. paketoituna. Mainitse lahjan saajalle onko
leipä tuore vai pakastettu.

Resepti:
Kati Nappa

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)