Aloita valmistamalla ns. juuri. Sekoita vesi, maito ja Erikoisvehnäjauhot paistinpannulla. Kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakeutuu ja kuplii hieman.
Nosta pannu liedeltä. Lisää joukkoon täysmaito ja hunaja ja sekoita huolellisesti.
Siirrä seos yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon maitojauhe, kuivahiiva, sokeri ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Lisää seuraavaksi joukkoon pehmeä voi ja suola, ja 10 dl Erikoisvehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa noin 4 minuuttia, kunnes se on pehmeän joustavaa ja kiiltävää. Lisää tarvittaessa jauhoja loppuvaiheessa.
Kohota taikinaa liinalla peitettynä tunnin ajan. Vaivaa taikina nopeasti ja muotoile leivinpaperin päällä leiväksi tai sämpylöiksi ja anna kohota uudelleen tunti.
Voitele kevyesti kananmunan ja veden seoksella ja paista sämpylöitä 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia ja leipää 35-40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Jäähdytä. Halkaise sämpylät ja paista ne voissa pannulla pinnaltaan rapeiksi.
Täytä sämpylät savulohella, paistetulla kananmunalla, salaatilla ja hollandaisekastikkeella.
Hollandaiskastike:
Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehahtaa.
Vatkaa sillä välin kulhossa keltuaiset, sitruunamehu, etikka ja suola tasaiseksi seokseksi.
Anna rasvan jäähtyä ihan vain pieni hetki. Kaada voi ohuen ohuena nauhana keltuaisseoksen joukkoon reippaasti vatkaten.
Mausta valmis kastike timjamilla.
Resepti:
Teresa Välimäki, Taikinaterapiaa Teresan kanssa -ohjelma