Hapanleipä

Hapanleipä
Taikinajuuri:
1viipale hapanta ruisleipää (tai 2 rkl ruisleipätaikinaa)
4dlvettä
4dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
tai Emännän Ruisjauhoja
Seuraavana päivänä:
1rklsiirappia
2tlsuolaa
2dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
3dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
tai Erikoisvehnäjauhoja
2tlkuivahiivaa

Valmistusohje

  1. Murenna puhtaaseen leipäkoneen kulhoon ruisleipäviipale (tai pakastettua ruisleipätaikinaa edellisestä leivonnasta). Lisää vesi ja jauhot ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Laita kulho leipäkoneeseen ja jätä taikinajuuri sinne yön yli käymään (ÄLÄ KÄYNNISTÄ KONETTA VIELÄ LAISINKAAN).

  2. Lisää ½-1 vrk:n kuluttua (riippuen miten hapanta leivästäsi haluat) siirappi, suola, jauhot ja kuivahiiva (tai tuorehiiva liuotettuna ruokalusikalliseen vettä).

  3. Käynnistä kone lyhyellä ohjelmalla (= pikaohjelma). Tarkkaile, että koneeseen syntyy tasainen kiinteä taikina; jos ei, lisää lusikalla jauhoja tai nestettä. (Voit ottaa 2 rkl taikinaa koneesta pakastimeen ennen leivän paistovaihetta seuraavaa leiväntekoa varten.)

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (11)

Tein kaiken kuten neuvottu, juuren otin jälkiuunileivästä ja annoin käydä yli 24 h. Käytin leipäkoneen pikaohjelmaa. Leipä on muuten hyvää, mutta ei yhtään hapanta, ja leipä on tahmeaa ja tarttuu pahasti veitseen myös monta päivää vanhana. Mikä meni vikaan?
Leipä oli todennäköisesti jäänyt raa'aksi, kun tarttui veitseen kiinni. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Mistä tietää, jos taikinajuuri on mennyt pilalle?
Pilaantuneessa juuressa on erikoinen haju ja juuri ei käy. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Kiitos ohjeesta. Meillä ei enää osteta kaupan leipää, koska tällä ohjeella saa aivan mahtavan makuista ruisleipää. Tarjosin työkavereillekin ja kehuivat kovasti.
Mietin tässä, onko ohjeen leivän koko 1 kg vai enemmän? Hiukan mietityttää, kun pitäisi se paino antaa koneelle..
Taikinan koko on noin 1 kg. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tein leipäkoneella taikinan ihan tuolla ohjeella luomujauhoista ja leivoin siitä pieniä leipäsiä, semmosia puikula-tyyppisiä. Paistoin uunissa 225 asteessa noin 13 minsaa ja tuli mahottoman hyviä :)
Leipäkone ei yleensä pysty ruisleipää paistamaan. Riippuu mallista. Jos on tehoja 800W, voisi jo luulla, että sillä voisi ruisleivän tehdä. Nämä 480-600W koneet on kai etupäässä vehnä-sekaleiville tarkoitettu.
Tämän voi myös muuntaa kokorukiiseksi reseptiksi korvaamalla kaikki jauhot rukiilla. Itse olen lisännyt kokonaisjauhomäärää n. 1/2 desillä. Mikäli on hyvä siemen (minulla on ikivanha siemen) ja riittävästi aikaa (n. 24 h) käyttämiseen niin, että taikinan pintaan alkaa muodostumaan kuplia / vaahtoa, voi hiivan ja siirapin jättää kokonaan pois. Mikäli koneessa on taikinaohjelma, sillä voi hämmentää juurta muutaman kerran käymisen aikana. Itse käytän suolaa olemattoman vähän (1/2 tl). Käyttämisen jälkeen lisätään loput jauhot, sekoitetaan taikinaohjelmalla, kohotetaan pari tuntia ja paistetaan paisto-ohjelmalla. Paistoaika 1 h, mikä onnistuu koneissa, joissa on "vain paisto" ohjelma tai vapaasti ohjelmoitavissa olevat vaivaus-, kohotus- ja paistoajat. Koneessani on kaksi sekoitinta ja vuoka "vaakamallinen", en tiedä onko sillä vaikutusta lopputulokseen. Etenkin luomujauhoista saa todellä hyvän kokorukiisen leivän.

Pages