Nämä fetatäytteiset lihapullat sopivat niin pääsiäisen aikaan kuin cocktailpalaksi juhliin.

Lihapullat voi tehdä tavallisesta sika-nauta jauhelihasta, mutta herkullisia lihapyöryköitä saat pääsisäiseksi, kun käytät karitsan jauhelihaa.

Karitsan jauheliha maistuu voimakkaammalle kuin sika-nauta jauheliha, mutta on miedompaa kuin lammas.

Voit valmistaa pyöryköistä lihattomia käyttämällä esimerkiksi nyhtökauraa.

Valitse chili sen mukaan, kuinka voimakkaita lihapullista haluat. Noin 10 cm pitkä mieto tavallinen punainen chili riittää useimmille voimakkuudeltaan mainiosti.

Tässä aromikas risotto on valmistettu käyttäen ruokaan perinteistä risottoriisiä irtonaisempaa ja aromaattisempaa basmatiriisiä.

Ainekset 4-5:lle annosta

Lihapullat:
2
dl
kermaa, ranskankermaa tai kaurakermaa
1
muna
2
rkl
kuivattua sipulia rouheena (tai 1 iso tuore sipuli)
1
tl
suolaa
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
1
chilipalko (n. 10 cm)
400
g
sika-nauta jauhelihaa, karitsan jauhelihaa tai pieneksi hakattua nyhtökauraa
Täytteeksi:
200
g
fetajuustoa
1
dl
tuoretta vahvaa minttua (tai 1 rkl kuivattua minttua)
Basmatirisotto:
250
g
brokkoliinia
2
rkl
voita
3
salottisipulia
7-8
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
dl
kuivaa valkoviiniä tai puristettua sitruunanmehua ja vettä
3
rkl
voita
3
rkl
parmesaaniraastetta
2
rkl
sitruunankuoriraastetta
2
rkl
sitruunanmehua
1,25
dl
ranskankermaa (crème fraîche)
Annosten päälle:
2
rkl
sitruunankuoriraastetta
3
rkl
parmesaaniraastetta
(sitruunan viipaleita)

Ohje

  1. Sekoita korppujauhot kermaan, lisää muna ja kuivattu sipulirouhe. Mikäli käytät tuoretta sipulia, silppua ja kuullota se pannulla ensin. Sekoita taikinaan suola, juustokumina ja savupaprikajauhe. Puhdista ja hienonna chili pieneksi silpuksi. Lisää silppu taikinaan. Kun seos on turvonnut noin 5 minuuttia, lisää takinaan jauheliha tai hienoksi pilkottu nyhtökaura.

  2. Hienonna tuore minttu tai käytä kuivattua minttua. Jaa fetajuusto 20 osaan leikaten pala veitsellä kuutioiksi ja pyörittele niitä mintturouheessa. Muotoile mureketaikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä niin, että laitat jokaisen pyörykän sisään mintussa kieritetyn fetakuution.

  3. Kypsennä fetalihapullia paistinpannulla (voit käyttää rasvaa pannulla) tai uunipellillä leivinpaperin päällä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kauniin värisiksi.

  4. Valmista yhtä aikaa basmatirisotto.

  5. Puhdista ja paloittele brokkoliinit noin 2 cm paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

  6. Sulata 2 rkl voita kattilassa. Laita brokkoliinipalat ja sipulisilppu kuullottumaan kattilaan keskilämmölle. Sekoittele välillä. Lisää riisi joukkoon ja kuullota se nopeasi.

  7. Kaada kiehuvan kuumaa vettä pienissä erissä riisiseoksen joukkoon. Lisää vettä sitä mukaa, kun se on imeytynyt riiseihin. Lisää välillä fondi, suola ja pippuria. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

  8. Lisää valkoviini tai vedellä reilusti laimennettua juuri puristettua sitruunanmehua. Hauduta vielä pari minuuttia.

  9. Lisää risoton joukkoon voita, raastettua parmesaania ja hyvin pestyä raastettua sitruunankuorta. Purista vielä sitruunasta mehua joukkoon ja viimeistele risotto sekoittamalla siihen ranskankermaa. Tarkista ja maista mieluisa maku.

  10. Jaa risottoa ja fetatäytteisiä lihapullia syviin lautasiin. Ripottele annoksille vielä raastettua parmesaania ja sitruunankuorta sekä halutessasi sitruunaviipale.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.