Fetajuustopiirakka, Tiropita

Tiropita, Fetajuustopiirakka
1 t 5 min, josta valmisteluaika 20 min

Tiropita on filotaikinasta tehty juustopiiras, jonka sisällä on runsaasti fetajuustoa.

Yhdessä filotaikinapakkauksessa on noin 12 ohuen ohutta taikina-arkkia, jotka kannattaa käyttää kerralla, sillä sulanutta taikinaa ei voi enää pakastaa uudelleen.

Ota filotaikina vuorokautta ennen käyttöä jääkaappiin sulamaan. Leivo taikina jääkaappikylmänä, jolloin filotaikina pysyy paremmin kosteana. Huoneenlämpöisenä taikina kuivuu nopeammin.

Leivottaessa filotaikina ei saa kuivua, voit pitää arkkien päällä kevyesti kostutettua (ei märkää) liinaa tai pakkauksessa olevaa muovikalvoa.

Kirkastettu voi on parasta taikinakerrosten penslaukseen, mutta onnistuu hyvin oliiviöljyllä tai tavallisella voisulalla.

Näin teet kirkastetun voin: Anna voin sulaa hitaasti kattilassa liedellä. Varo ylikuumentamasta voisulaa, ettei sakka pala. Kuori pinnalle noussut vaahto pois. Poista myös pohjalle laskeutunut sakka kaatamalla kirkas voiöljy hitaasti toiseen astiaan. Anna voin tämän jälkeen hiljalleen poreilla ilman kantta 5 minuuttia. Poista vielä mahdollinen pintakerros ja sakka dekantoimalla. Näin jäljelle jää kirkas voiöljy.

noin 12 isoa palaa
Taikina:
1pktMyllyn Paras Filotaikinaa 500g
Voitelu:
n. 100goliiviöljyä tai voita
Täyte:
500gfetajuustoa
100gjuustoraastetta
2dlmaitoa
50gsulatettua voita
4munaa
1tlrouhittua mustapippuria
½-1dlsilputtua vahvaa minttua

Valmistusohje

  1. Ota filotaikinapaketti jääkaappiin sulamaan 1 vrk tai vähintään pari tuntia ennen leipomista. Mikäli käytät voita, sulata ja kirkasta se halutessasi. Piirakka onnistuu ilman kirkastustakin.

  2. Valmista täyte. Murenna fetajuusto haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon juustoraaste, maito, voi, munat, pippuri ja minttu.

  3. Voitele uunivuoka (noin 20 x 35 cm) rasvalla.

  4. Aukaise filotaikinapaketti auki niin, että levyt ovat kaksin kerroin. Leikkaa saksilla arkit nipussa vuoan + reunojen kokoisiksi paloiksi. (Ylimääräisistä reunoista voit yhdistellä yhden filotaikinakerroksen lisää, laita se johonkin väliin, kun kasaat kerroksia). Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä tai pakkauksessa olevalla muovilla.

  5. Nosta puolet (6 kpl) taikina-arkeista yksi kerrallaan vuokaan, taikinareunojen tulisi ylettää reunoille asti. Sivele jokaisen taikinalevyn pinta ja reunat kauttaaltaan oliiviöljyllä tai voisulalla. Kaada juustotäyte vuokaan. Aseta päälle loput filotaikinalevyt (6 kpl), voitele kaikki välit voisulalla. Voitele pinta oliiviöljyllä tai voisulalla. Leikkaa päällimmäinen filotaikinalevy terävällä veitsellä varovasti isoiksi neliöiksi (esimerkiksi 12 osaan, jolloin levy on helpompi leikata kypsänä paloiksi). Käännä piirakan reunoista kerrokset yhteen (sormilla kääntäen pieni taitos, jolloin kerrokset menevät kasaan).

  6. Kypsennä tiropitaa 180-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Peitä tiropita noin 20 minuutin kuluttua foliolla tai leivinpaperilla, kun filotaikinan pinta alkaa saada väriä. Laske lämpö 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia.

  7. Leikkaa fetajuustopiirakka neliöiksi ja nauti lämpimänä tai kylmänä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)