Bagelit ovat rinkelinmuotoisia, lähes rasvattomia leivonnaisia, jotka täytetään yleensä suolaisin täyttein.

Rakenteeltaan bagel on sisältä melko sitkeää ja päällä on rapea kuori.

Bagelit ovat alun perin Puolasta, bagelien eri muotoja on nykyisin tarjolla paljon eri maissa ja niinpä Yhdysvallatkin on saanut omat muotonsa.

Suomessa bagelin perinteisempi muoto on vesirinkeli, joka kuvastaakin hyvin tätä rinkeliä, joka paistetaan vedessä.

Leivo bagelit sitkoa sisältävään puolikarkeaan vehnäjauhoon ja sitkeyttä tuovaan durumvehnäjauhoon. 

Ainekset 12 kpl annosta

Bagelit:
3
dl
vettä
3
rkl
sokeria
1
rkl
kuivahiivaa
---
---
------
2
dl
vettä
1
rkl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
Keittämiseen:
l
vettä
2
rkl
suolaa
Pinnalle:
unikon- tai GoGreen seesaminsiemeniä
Pastrami-juustotäyte:
majoneesia
sinappia
naudan paistileikkelettä tai pastramia
vahvanmakuista juustoa, esim. sveitsiläistä Appenzeller-juustoa
sipulia
herkkukurkkua
mustapippuria myllystä
Savulohi-tuorejuustotäyte:
tuorejuustoa, esim. Philadelphia
jäävuorisalaattia
punasipulia
tomaattia
kylmäsavulohta
sitruunapippuria

Ohje

  1. Lämmitä 3 dl vettä 42-asteiseksi eli reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon, jossa alustat taikinan. Sekoita joukkoon sokeri niin, että se liukenee veteen. Ripottele pintaan kuivahiiva, anna seistä 10 min sekoittamatta.
  2. Lisää 2 dl kädenlämpöistä vettä, suola ja vatkaa joukkoon durumvehnäjauhot. Lisää öljy ja alusta taikina lisäämällä puolikarkeita vehnäjauhoja pikkuhiljaa, vaivaa käsin tai monitoimikoneen taikinakoukuilla kiinteäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä kaksinkertaiseksi noin tunti.
  3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina paksuksi pitkäksi tangoksi, jaa se 12 palaan. Pyörittele paloista palloja, leivo kuten leipoisit pikkupullia. Anna niiden kohota leivinliinan alla n. 15 min.
  4. Laita tällä aikaa vesi kiehumaan laakeaan kattilaan, lisää suola. Laita myös kiertoilmauuni päälle 200 asteeseen. Tee palloista rinkelin muotoisia bageleita työntämällä etusormet sämpylän läpi ja pyöräyttämällä reikä isoksi rinkelin reiäksi. Nosta n. 3 bagelia (riippuen kattilan laakeudesta) kerrallaan kiehuvaan veteen 1 minuutin ajaksi, käännä puolessa välissä toisin päin, nosta bagelit reikäkauhan avulla leivinpaperille uunipellille. Ripottele kosteiden bagelien pinnalle siemeniä.
  5. Paista uunissa 15-20 min kauniin ruskeiksi. Halkaise jäähtyneet bagelit, paahda ja täytä tai täytä ja paahda, jälkimmäinen tapa on hyvä, jos ei ole tuoretäytteitä.
  6. Pastrami-juustobagelit: Levitä alapuolikkaalle majoneesia ja yläpuolikkaalle reilusti sinappia. Viipaloi täytteet ja kierrä kinkkua ja juustoa halutessa pienille rullille. Laita täytteitä runsaasti väliin ja ripottele päälle mustapippuria myllystä. Paahda täytettyjä bageleita uunissa grillivastuksen alla 1-2 min, ole varovainen, etteivät bagelit pala. Tarjoile heti.
  7. Savulohi-tuorejuustobagelit: Halkaise bagelit, paahda nopeasti kuumassa uunissa, leivänpaahtimessa tms. Levitä molemmille puolikkaille runsaasti tuorejuustoa. Laita runsaasti täytteitä alapuolikkaille ja paina kannet kiinni. Tarjoile heti.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.