Trendikäs puuro, tanskalainen Gröd väljentää puuron käsitettä

porkkanapuuro

Olen pitänyt puuroa aina hyvin suomalaisena ruokana ja ajatellut, että monissa muissa maissa puuro on vauvojen ja lasten ruokaa. Mutta ehkäpä olen ymmärtänyt puuron aivan liian kapea-alaisena käsitteenä. Varsinkin nyt terveellisyystrendien vuosituhannella puuro on löytänyt tiensä moniin paikkoihin mitä erilaisempine muotoineen. Puuro voi olla paljon muutakin kuin aamupuuroa. Tämän sain huomata matkalla Kööpenhaminassa, puuron käsite väljenee: pääruokarisotto ja -ohratto ovat puuroa.

Tanskassa ravintola Gröd on ottanut perustakseen puuron sen erilaisissa muodoissa. Ravintolaan sisään astuessa näyttää siltä, että puuro on nuorehkojen tanskalaisasiakkaiden starttaus päivään – aamupäivällä puurobaariin saavutaan polkupyörällä pipo päässä ja läppäri kainalossa. Runsas kulhollinen puuroa korvaa sekä aamupalan että lounaan. Kulho puuroa täyttää vatsan terveellisesti, halvalla ja ekologisesti.

Gröd

Grödillä on 3 ravintolaa Kööpenhaminassa ja muutama muu kaupungin ulkopuolella. Näistä kaupunkipaikoista kahdessa vierailin. Toinen paikka on Kööpenhaminan keskustan tuntumassa kauppahallissa ja toinen, varsinainen ravintola, on hieman syrjemmällä. Sivukadun paikka tuonee haasteita asiakkaiden riittävyydelle. Tosin mielenkiintoiset paikat löydetään nykyisin sosiaalisen median kautta: https://www.facebook.com/groed/

Grödin ideologia on kertoa, että puurosta saa kunnon ruokaa joka lähtöön: aamuun, päivään ja iltaan. Ravintolassa puuron tarjoilu näkyy yksinkertaisuutena: tilasit minkälaisen puuron tahansa, kulho on sama, trendikäs, kulahtanut keraaminen ”bowl”. Ruokailuvälineenä on aina lusikka. Kahvia ja olutta saa myös. Hieman outo fiilis oli itsellä ravintolassa, kun tilaukseen kuuluu puuro ja olut! Ehkä ihan kaikkea ei tarvitsisi yhdistää.

kulhot

Raaka-aineeksi Gröd-ravintolassa puuroille löytyvät perinteisten viljojen: kauran, vehnän, ohran ja rukiin lisäksi uusvanhat viljat kuten emmervehnä, kamut ja speltti. Peruspuurojen lisäksi puurokäsitteeseen Grödissä on yhdistetty italialainen risotto, siitä mukailtu ohratto ja aasialaiset riisiruoat. Myös tattari, amarantti ja kvinoa ovat monien ruokaisten puurojen perustana.

raaka-aineet

Peruspuurot Grödissä ovat ravintolan kuuluisuuteen nähden yllättävän tavanomaisia: veteen tai maitoon keitettyjä puuroja tai tuorepuuroja. Mukaan annokseen kuuluu runsaasti marjoja, hedelmäpaloja, pähkinöitä tai siemeniä. Tanskassa hedelmä- ja marjapuurot ovat niitä perinteisimpiä puuroja.

kaurapuuro

Tuorepuurot ovat hyvin edustettuina, lisäksi löytyy mehuun, jogurttiin, rahkaan tai juuresmehuihin tehtyjä puuroja. Ja sitten löytyivät ne pääruokapuurot, josta ravintola lienee tunnetuin Suomesta käsin. Tosin pääruokapuurot ovat lähes samanlaisia ohra- ja riisiruokia kuin olen tehnyt Myllyn Paras -resepteihin. En vain ole ymmärtänyt tehneeni puuro-ravintolalle reseptejä vaan pääruoka-ohrattoja suomalaiseen ruokapöytään! On hienoa huomata, että pääruokapuuroilla nostetaan terveellisten viljojen imagoa maailmalla.

Barley-otto

Ravintola Grödin perustaja Lasse S. Andersen on kirjoittanut paksun kirjan puuroista. Kirja kattaa vuodenajat: kevään, kesän, syksyn ja talven puurot ovat eroteltu. Samaa perustetta näyttää ravintola käyttävän puurotarjoilussa, sillä nyt listalla ovat talviset puurot. Keväälle on luvassa tarjolle erilaisia puuroja kuin talven kylmyydessä. Satokausiajattelu on täälläkin suosittua.

Puurokirja Gröd, on myynnissä ravintolassa, myös englanninkielisenä ja niinpä se tarttui mukaan – 170 sivua puuroa! Onneksi ei sentään tarvitse tanskankielellä lukea – Gröd-ideologia oli selvästi suunnattu opiskelijoiden ja hipsterien lisäksi turisteille. Vieressäni istui nuorehko tyttö poikaystävänsä kanssa: tyttö kuvaili ahkeraan puurokirjaa ja poikaystävä pelaili kännykällä omiaan. Se kuvasi hyvin puurobaarin tunnelmaa. Myös vauvanvaunuja oli parkissa ravintolan edessä, nuorien äitien terveystietoinen kokoontuminen siis.

Puurokirja

Gröd on tuonut puuron trendikkäästi Kööpenhaminaan. Realiteetti on kuitenkin kuulemma vielä toinen. Smörrebröd ja myslit ovat ne yleisimmät aamu-, lounas- tai iltapalat nuortenkin keskuudessa. Tanskassa opiskelevan poikani mukaan puuroa ei tarjota koulussa eikä tavallisen kaupan puurohiutalevalikoima ole kovinkaan kummoinen.

Suomi taitaa pitää pintansa puuromaana edelleen.

Katso kehittelemäni porkkanapuuron resepti.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.