Ruoanlaittoa parhaimmillaan, itse savustettua lohta ja pastaa

savulohipasta on kesäruokaa

Kalaruoat ovat monille mieluisaa kesäruokaa. Osalle paras kala on se itse ongittu ahven, osa haluaa mennä pidemmälle kalan ruoanlaitossa ja bravuurina on jälleen hyvin trendikäs kalan savustus. Tässä keskityn nyt ennen kaikkea tuohon jälkimmäiseen, koska sitä olemme kesämökillä useampaan otteeseen tehneet. Kalaonni onkien on sen sijaan jäänyt hiukan vähemmälle viime aikoina, joten katsotaan, jos siihenkin saan kuvan.

Oma kalasaaliini on vaatimaton

Savustukseen sopivat perinteisesti parhaiten rasvaiset kalat eli lohi, kirjolohi, lahna ja makrilli. Hyviä ovat myös muikut ja silakat sekä kampela. Savustaa voi toki muutakin kuin kalaa, esimerkiksi savustetut katkaravut, savustettu tomaatti tai paprika ovat mainioita kesäherkkuja. Valitse aina tuoreet ensiluokkaiset raaka-aineet.

Savustettuja kaloja kauppahallissa

Itse savustaminen on käytännössä aina lämminsavustamista. Kylmäsavustus on vaativampaa säilyvyyden takia, koska siinä kalaa ei kypsennetä kuumentamalla. Lämminsavustuksessa kala kypsyy lämmöllä savustuksen yhteydessä.

Lämminsavustettu lohi chilikastikkeella

Jotta savustus onnistuu, pitää olla savustuslaite. Se voi olla helpoimmillaan savupururasia grilliin, savustuslaatikko nuotiolle / grilliin tai sähkösavustin.

Harrastuksen pidemmälle edetessä innokkaimmat hankkivat tai rakentavat itse savustuspöntön. Meillä mökillä on päästy tuohon viimeksi mainittuun. Uusimpana markkinoille on tullut myös integroituja hiili- ja kaasugrillejä, joissa savustimet ovat mukana.

Itse tehty savustuspönttö

Varsinainen savustus alkaa suunnittelusta eli aikataulutuksesta, milloin ja mitä halutaan savustaa. Sen jälkeen hankitaan savustettavat tuotteet ja savustukseen käytettävät lastut tai purut. Ne vaikuttavat lopputuloksen makuun. Savun maku on erilainen riippuen puulajista. Havupuut eivät sovi savustukseen, koska niillä syntyy kitkerä lopputulos. Leppä antaa pehmeän ja miedon maun, joka ei ole lainkaan kitkerä. Leppälastut ovat tyypillisiä lohen savustuksessa, taasen hedelmäpuusta tehdyt lastut sopivat hyvin katkaravuille. Kokeilemalla löytää itseä parhaiten miellyttävän kombinaation.

Leppälastut ovat parhaita savustukseen

Itselläni on eniten kokemusta lohen savutuksesta ja niinpä kerron siitä enemmän.

Savustus alkaa peratun, (fileoidun) ja kuivaksi pyyhityn lohen / lohifileen suolauksella. Karkeaa merisuolaa hierotaan kalan pintaan ja kala laitetaan astiaan, johon on kansi, tai kala kääritään leivinpaperin tai folion sisään ja laitetaan viileään suolautumaan. Suolamäärään vaikuttaa se, kauanko kala ehtii olla suolassa. Itse suolasimme tällä kertaa lohta vain vajaan tunnin. Suolaa oli melko reilusti eli 2 rkl. Ohut kalafilee suolaantuu noin tunnissa hyvin. Mikäli suolausaika olisi ollut pidempi, n. 1 rkl suolaa olisi riittänyt.

Lohen suolaus ennen savustusta

Jos savustettavana on isompi määrä kaloja tai iso kokonainen perattu lohi, kalaa on helpointa suolata tasaisesti 10 % suolavedessä ei litralle suolaa n. 100 g (n. 1 dl) suolaa. Tällöin kalan koko /paksuus vaikuttaa suolausaikaan. Tunti on mielestäni vähimmäisaika. Tämä tapa mehevöittää kalaa paremmin kuin pintasuolaus.

Ensin laitoimme savustuspöntön pohjalle leppälastuja ja 3 palaa sokeria. Lastut voisi halutessaan kostuttaa, jolloin lastut eivät pääse palamaan ja syntyy paremmin savua. Mikäli haluat hienostunutta makua, voit lisätä savustimeen pienen katajaoksan.

Kalasta pyyhitään talouspaperilla ylimääräinen suola pois ja kala laitetaan ritilälle savustuspönttöön nahkapuoli alaspäin.

Lohen laitto savustuspönttöön

Savustuspöntön alle tehdään tuli, jolloin pönttö lämpenee ja lastut alkavat muodostaa savua.

Tulenteko savustuspönttöön

Savustuspöntön tulee luonnollisesti olla tiivis, jotta savu ei pääse pois pöntöstä, eivätkä lastut syty palamaan.

Savulohi

Savustusaikaan vaikuttaa kalan paksuus. Paras tulos syntyy, kun kala savustetaan melko ohuena eli vähintään puoliksi halkaistuna.

Savulohi

Tosin kokemusta on kokonaisen ison kalan savustuksesta ja kyllä sekin onnistui, aikaa vain piti käyttää paljon enemmän savustukseen. Kun kalan rintaevä, ruodot ja nahka irtoavat helposti, kala on kypsää. Tällä kertaa 600 g ohuehkon lohifileen miedolla lämmöllä savustamiseen kului 30 minuuttia.

Savukala

Mikäli valmistat kerralla enemmän savukalaa, kuin sitä tulee syötyä, säilytä savukala viileässä. Kypsä savustettu kala säilyy viileässä syötävänä muutaman päivän.

Kypsä itse lämminsavustettu lohifilee

Kielen mennessään vievää savulohta ja pastaa

Savulohta ja pastaa

4 annosta pääruoaksi

Savulohi

600      g        lämminsavulohta

TAI

Savulohi itse savustaen

n. 600  g       lohifilee
2        rkl       karkeaa merisuola (tai 10 % suolaliuos)

Pasta:

5         dl       Myllyn Paras Sporttipastaa
                     
tai Spagettia

Lisäksi savulohipastaan tarvitaan:

2–3    rkl       voita
2                   kesäsipulia varsineen
2                   valkosipulinkynttä
2½      dl       pippurikermaa
1                   muna
50        g       parmesaanijuustoa raasteena
nippu            tuoretta tilliä
nippu            tuoretta oreganoa

Valmista savulohi savustimessa savustamalla lohifilettä 30 minuuttia (blogissa tarkemmin kuvaillun) ohjeen mukaan tai käytä valmiiksi savustettua lohta.

Keitä pasta niin, että se on valmista juuri yhtä aikaa savulohipastan kanssa.

Myllyn Paras Sporttipasta

Laita reilu määrä vettä kiehumaan kattilaan. Kypsennä pasta juuri ja juuri kypsäksi. Valuta pasta lävikössä.

Valutettu pasta

Kuumenna voi isolla pannulla tai kasarissa. Hienonna joukkoon sipuli ja valkosipuli. Anna seoksen kuumentua ja sipulien kuullottua muutama minuutti.

Sekoita sillä aikaa kulhossa erikseen pippurikerma, munat ja juustoraaste.

Valuta kypsä pasta siivilässä. Kaada pasta heti kuumana pannulle sipulien päälle. Lisää päälle savulohi isoina paloina ja muna-kermaseos ja pyöräytä kaikki sekaisin, anna ruoan vain kuumentua nopeasti. Jaa annos heti neljälle esilämmitetylle lautaselle. Viimeistele annokset tuoreella tillillä ja oreganolla.

Herkullinen pasta savulohen kanssa

Vinkki: Mikäli haluat ruokaan vielä enemmän potkua, käytä voin asemasta 1 pkt Amerikan pekonia. Laita se kylmälle pannulle ja kuumenna pannu kuumaksi, jolloin pekoni paahtuu, lisää pekonin joukkoon sipulit ja jatka kuten edellä.

Valmis annos savulohta ja pastaa

Savulohen kanssa sopii Castillo de molina viini, joka on luonteeltaan keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mansikkainen ja kevyen paahteinen.

Tarjoilu

Savulohesta tehdä monia muitakin makoisia syötäviä, tässä kuvavinkit ideoista ja kuvien alla on linkit resepteihin.

Lohisoppa

Lohisoppa

Savulohi-Pestopastavuoka

Savulohi-pestopastavuoka

Savulohiraviolit

Savulohiraviolit

Savulohi-parsapiirakka

Savulohi-parsapiirakka

Hienosti ja selvästi opastettu savustus. Aloitan itse kans opettelemaan savustuksen alkeet. Antamillasi ohjeiĺa pääsen pitkälle.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.