Valkoinen kesäkurpitsalasagne

Valkoinen kesäkurpitsalasagne

Lasagne on varmasti yksi maailman  tunnetuimmista ruokalajeista. Useimmille ihmisille lasagne on sama kuin Italian Emilia Romagnasta kotoisin oleva, valkoisen kastikkeen ja ragu alla bolognesen yhdistelmä lasagna alla bolognese. Tämän käsitteeksi muodostuneen klassikon lisäksi Italiasta löytyy lukuisia alueellisia lasagne-variaatioita, joista tunnetuimmat lienevät pestoa, bessiamelle-kastiketta ja kasviksia sisältävä lasagna alla genovese, napolilainen lihapullia, makkaraa ja ricotta-juustoa sisältävä lasagna alla napoletana ja sisilialainen lasagna alla norma, jossa pääosissa on tietysti sisilialaiselle keittiölle aina yhtä rakas munakoiso.

Paikallisten, traditionaalisia reseptejä noudattavien lasagne-versioiden lisäksi kotikeittiöistä löytyy etenkin viikonloppuisin myös lukematon määrä erilaisia ajan myötä tai hetkessä syntyneitä lasagne-reseptejä, jotka muotoutuvat tekijän mieltymysten ja myös saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Lasagne on kuitenkin loppujen lopuksi vain yksi italialainen pasta al forno muiden pasta al fornojen, eli uunipastojen joukossa.

Tässä valkoisessa kesäkurpitsalasagnessa yhdistyy uunipastan ruokaisuus ja kesäkurpitsan keveys. Tuore mozzarella ja bessiamelle-kastike tuovat ruokaan hyvälle lasagnelle ominaista täyteläisyytttä. Itkettämällä kesäkurpitsasiivuista poistuu ylimääräinen neste ja ne pysyvät napakampina lasagnen paistuessa. Esikeittämällä pastalevyt, vuokaan ei ole tarpeen lisätä kuin sen verran kastiketta, että lasagnesta tulee kermaisen täyteläistä.

Kesäkurpitsalasagnen ainekset

1 pkt Myllyn Paras Lasagnelevyjä
n. 1,2 kg (2-3) kesäkurpitsaa
2 palloa tuoretta mozzarellaa
parmesaania
suolaa

Bessiamelle-kastike

0,5 l kevytmaitoa
4 rkl voita
3 rkl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
jauhettua Muskottipähkinää
suolaa

Huuhtele ja kuivaa kesäkurpitsat. Leikkaa ne pituussuunnassa noin 0,5-1 cm. 
siivuiksi. Levitä siivut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja ripottele siivuille suolaa. Anna siivujen hikoilla noin 30 minuuttia. Hikoiluttamisen jälkeen huuhtele siivut kylmällä vedellä ja valuta kuivaksi.

Ota 16-20 lasagnelevyä, hiukan lasagnevuokasi koosta riippuen ja esikeitä niitä suolatussa vedessä noin 4 minuuttia. Lasagnelevyt tarttuvat helposti kiinni toisiinsa, joten keitä levyt osissa ja käytä isoa kattilaa, jossa on paljon vettä.
Huuhtele pastalevyt kylmällä vedellä ja asettele ne esimerkiksi puisen leikkuulaudan päälle. Levyille kannattaa sipaista oliiviöljyä, jos ne on tarpeen asettaa päällekkäin.

Valmista valkoinen bessiamelle-kastike samalla, kun keität pastalevyjä.

Aseta levy keskilämmölle ja sulata voi kattilassa. Valmista roux sekoittamalla  jauhot sulaneeseen voihin. Sekoittele pari minuuttia, älä anna jauhon ruskistua.
Lisää kattilaan ensin 0,5 dl maitoa ja sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää sitten maitoa desi kerrallaan kokoajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes se sakenee. Mausta kastike suolalla ja muutamalla ripauksella muskottipähkinää.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Rakenna lasagne uunin kuumentuessa.

Levitä lasagnevuuan pohjalle ohut kerros bessiamelle-kastiketta. Asettele kastikkeen päälle kerros lasagnelevyjä, joiden päälle ohut kerros bessiamellea. Seuraavaksi kerros kesäkurpitsasiivuja, joiden päälle siivutettua mozzarellaa.
Jatka kerrostamista järjestyksessä lasagnelevyt, kastike, kesäkurpitsat, mozzarella. 
Päälimmäisten lasagnelevyjen päälle tulee kerros kastiketta ja reilusti raastettua parmesaania.

Peitä vuoka foliolla ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Ota folio pois ja jatka paistamista noin 10-15 minuuttia tai, kunnes lasagnen pinta alkaa olla houkuttelevasti ruskistunut.
Anna lasagnen jäähtyä ja vetäytyä ainakin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.