Toscanalainen espresso-saksanpähkinäkakku

Kahvikakku

Torta di noci e caffè on perinteikäs helppotekoinen kuivakakku Toscanan maaseudulta. Tätä aikaisemmin melko yleistä rustiikkista maalaiskakkua (torta rustico) näkyy enää harvoin italialaisissa kahvipöydissä, mutta vanhemman ikäpolven keskuudessa se vielä muistetaan.

Tämä kakku on maukas kahvin ja pähkinän ystävän herkku. Kakussa on miellyttävän suklainen ja omaperäinen makumaailma ja rennon rouheat saksanpähkinäpalat tuovat jokaiseen kakunpalaan mielenkiintoista tekstuuria.

Ainekset

320 g Emännän Puolikarkea vehnäjauho
150 g leivontamargariinia
185 g sokeria
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1,8 dl espressokahvia
2 tl vanijasokeria
200 g saksanpähkinöitä

Valmistusohje:

Ota 12 saksanpähkinää sivuun ja murskaa loput pähkinät reilunkokoiseksi rouheeksi. Tee jäljellä olevista pähkinöistä kakun päälle tulevaa hienompaa rouhetta.

Vispaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat mukaan yksi kerrallaan.

Valmista espresso ja sekoita vaniljasokeri kahviin. Keitetyn espresson sijalla voi käyttää kuumaan veteen sekoitettavaa pikaespressoa. Tavallinen kahvi ei anna kakulle samaa makua kuin espressokahvi.

Siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe toiseen kulhoon ja sekoita.

Lisää kuivat aineet ja lämpimäksi jäähtynyt espresso vuorotellen rasva-sokeri-munaseokseen. Lisää ensin kolmasosa jauhoista ja puolet espressosta, sekoita kääntelemällä varovasti. Lisää toinen kolmannes jauhoja ja loput espressosta, kääntele varovasti. Lisää vielä loput jauhot ja kääntele taas.

Lisää lopuksi karkeasti rouhittu saksanpähkinä jälleen varovasti käännellen.

Valmistele pyöreä 20 cm irtopohjavuoka levittämällä pohjalle leivinpaperi ja korppujauhottamalla reunat. Voit myös tehdä kakun esimerkiksi leipävuokaan tai perinteiseen kuivakakku-rengasvuokaan.
Valuta taikina vuokaan ja tasoita pinta. Levitä hieno saksanpähkinärouhe kakun päälle ja paista 175 asteisessa uunissa n. 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kakun kypsyyden voi tarkastaa työntämällä puisen tikun kakun keskelle. Jos tikku tulee puhtaana ulos, kakku on kypsä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.